Drabbas när kronan försvagas.

Fler svenska djur slaktas utomlands

Raset för den svenska kronan får svenska bönder att skicka sina djur till slakt utomlands. Det kan röra sig om en vinst på ett par hundratusen kronor på ett år. Dan Waldemarsson på gården Långhult utanför Habo i Västergötland har just skickat en transport till slakt i Danmark.

– Huvudorsaken är att dansken betalar mycket mer än vad svenska slakterier gör för tillfället, säger Dan Waldemarsson.

Så det är en direkt följd av valutakurserna?

– Det är en direkt följd av valutakurserna men långsiktigt så har det faktiskt varit så att vi har fått betydligt lägre betalt för det svenska köttet än våra konkurrentländer runt om i Europa faktiskt har fått.

Nej, det ger för lite att skicka djuren till slakt i Sverige, menar Dan Waldemarsson, som tröttnat på det han ser som alltför låga priser i Sverige. Och med kronans kraftiga fall den senaste tiden blir skillnaden ännu tydligare, väljer han att skicka alla djur till Danmark blir den rena vinsten runt 200 000 kronor på ett år.

– Det här är en protest mot Sveriges handel och mot Sveriges slakterier. Vi måste ha bättre betalt för våra djur, det är helt och hållet det som det handlar om.

Dan Waldemarsson med sina runt 300 köttdjur på gården på Vätterns västra kant är själv aktiv inom Swedish Meats, ändå väljer han nu slakten utomlands. Och fler har börjat göra som han. Det märks även på Jordbruksverket där lantbrukarna måste registrera exporten, säger Björn Dahlén som är djurskyddschef.

– Vi har sett ett lite ökande intresse de senaste veckorna för att skicka även slaktdjur utomlands, och främst då Danmark.

Vad tror du det här innebär ur djurskyddssynpunkt, att man börjar skicka djuren utomlands?

– Det skulle kunna innebära att det blir längre transporter om man börjar skicka till mera avlägset belägna slakterier i södra Tyskland eller så.

Följden av slaktexporten kan alltså bli längre transporter för djuren. Samtidigt har svenska bönder jobbat hårt för det närproducerade, och Dan Waldemarsson medger att han nu själv går emot den linjen.

– Självklart göra jag det men det är ju trots allt så att jag är företagare och jag kan inte bara sälja till Sverige för att den svenska konsumenten ska få äta billigt kött. För betalar dansken 4-5 kronor mer per kilo så är det företagsekonomiskt omöjligt att välja bort något sådant.

När du tidigare haft ett par timmar till slakteriet och det nu handlar om 6-6,5 timmar, vad tänker du själv om att djuren ska stå i transporter så här länge?

– Det är ju ett ställningstagande som man har funderat över och det är inget positivt men det är trots allt så att 3-4 timmar mer eller mindre i en djurtransport, när vi håller oss inom Sveriges lagramar, inte har en avgörande betydelse i den här frågan tycker jag, säger Dan Waldemarsson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".