Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Miljöfarlig biltvätt.

Miljöfarligt att tvätta bilen på gatan

Varje år tvättar vi våra bilar sammanlagt 30 miljoner gånger i Sverige, och de flesta väljer att tvätta sina bilar så att vattnet rinner ner i dagvattenbrunnarna. Men tvättvattnet är fyllt av olja, kemikalier och tungmetaller som förorenar våra sjöar och hav.

– Man skulle kunna jämföra med att i princip stå och hälla ut en liter lacknafta i dagvattenbrunnen, det vill vi ju inte. Det förstår vi att det ger konskvenser, säger Jonas Fejes, biolog vid miljöinstitutet IVL. 

– Men när man står där med sin bil på garageuppfarten så tror jag inte att man funderar så mycket att den här smutsen och skummet som rinner iväg där på backen och sedan ner i närmsta dagvattenbrunn spelar så stor roll.

Det de flesta inte tänker på när de sköljer av bilschampot från bilen är att tvättvattnet som rinner ner i dagvattenbrunnarna åker direkt ut i våra sjöar och hav.

Därför rinner det varje år 2 000 ton olja, drygt 5 ton tungmetaller och 5 000 ton rengöringskemikalier ner i de svenska vattendragen som en direkt följd av att bilar tvättas nära dagvattenbrunnar.

De ämnen som åker ut i vattnen bryts sedan aldrig ned utan tas i stället upp av vattenlevande växter och djur och konsekvenserna är bland annat algblomning och höga halter av tungmetaller i fisk.

Och i biltvättvatten finns det gott om metaller, bland annat krom, bly och kadmium. Ämnen som biologen Jonas Fejes menar är väldigt farliga för miljön.

– Kadmium tillhör de ämnen som man verkligen försöker fasa ut ur samhället. När man gör tester på organismer i sjöar och hav så har man sett att kadmium definitivt är en sådan metall som det krävs extremt lite för att man ska få en effekt.

I miljöbalken står att det är upp till varje medborgare att själv vidta åtgärder om man misstänker att det man är dåligt för miljön. Trots det finns det ingen kommun som helt förbjuder att man tvättar bilen på gatan.

Däremot finns rekommendationer i de flesta kommuner att man tar sin bil till närmsta biltvättningsanläggning.

I dessa anläggningar renas vattnet, olja skiljs ut och vattnet återanvänds dessutom. Men har man inte möjlighet till det finns det andra sätt att tvätta bilen på ett miljövänligare sätt.

– Kommunerna rekommenderar folk att göra det på gräsmattan och grusuppgången istället för att göra det på asfalten, jag tror att upplysning är den väg som vi kan gå i och med att det handlar ändå om att ändra beteenden, säger Jonas Fejes. 

– Det här är inte ett hållbart sätt att jobba, att tvätta bilen på garageuppfarten utan försök att göra det på ett annat sätt.

Parisa Khakuei
parisa.khakuei@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".