Rysk oljejätte bildad

Den ryska regeringen godkände i går kväll bildandet av det som kommer att bli världens fjärde största oljebolag. Kartellministeriet sa nämligen ja till fusionen mellan Rysslands näst största företag Jukos och det mindre Sibneft.
Att kartellministeriet i Moskva skulle säga ja till den hittills största affären på den snabbt växande ryska oljemarknaden - var allt annat än självklart. Bedömare i Moskva har under sommaren med oro följt den ryska rättvisans aktion mot Jukos. Många branschexperter och politiska analytiker har hävdat - att åklagarnas tillslag mot Jukos och skattemyndigheternas specialgranskning av företagets affärer har haft politiska motiv. Det är Jukoschefen och huvudägaren Mikhail Khodorkovskys stöd för och engagemang i det liberala partiet som ansetts vara utmanade för Kreml. Men nu har de politiska hindren undanröjts och det nya Jukos blir världens fjärde största oljebolag - med fyndigheterna spridda över hela det tio tidszoner breda landet. För Ryssland innebär bildandet av den nya oljejätten också att landet kan sätta betydligt kraftigare tryck bakom sina ambitioner att bli ett av världens viktigaste oljecentra. Ryssland kan i dag locka med stora egna oljefält, med ett betydande tekniskt kunnande inom oljeindustrin och sist - men icke minst - med en poltisk stabilitet kring olja som i varje all delar av Mellanöstern har svårt att visa upp. Kartellministeriet i Moskva kräver att det nya bolaget inte ska bli för dominerande i Ryssland. Men dom krav som ställs är traditionella vid den här typen av storfusioner, och kommer knappast att hindra den nya oljejättens affärer. Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".