Dyrt att inte välja el

Trots att vi svenskar sedan sju år tillbaka kan välja vilket elbolag vi vill och därigenom sänka elkostnaderna så är det väldigt få som över huvud taget gjort något val. De allra flesta hushåll har varit passiva och stannat kvar i gamla dyra elavtal, med onödigt höga kostnader för strömmen som följd. Och för elbolagen betyder det klirr i kassan.
De svenska elkonsumenterna har alltså i viss mån de elpriser man förtjänar eftersom de flesta, tre av fem elkonsumenter, har trots avregleringen av elmarkanden inte aktivt valt att binda sitt elpris med en ny elleverantör eller den man redan har. Passiviteten har visat sig vara en dålig affär för elkonsumenterna men desto bättre för elbolagens vinster. Enligt Konsumenternas elrådgivningsbyrå kan den som har en eluppvärmd villa spara mellan 2 000 och 3 000 kronor och den som bor i lägenhet 300 till 400 kronor per år genom att binda sitt elpris. Och nu stiger elpriserna igen efter den torra sommaren och kommer det inget regn i höst så kommer priserna att fortsätta stiga varnar Bo Hesselgren chef för Konsumenternas elrådgivningsbyrå. Nu råder han hushållen att teckna avtal. Gårdagens storaffär där Sydkraft tar över elproducenten Graninge innebär att konkurrensläget på elmarknaden försämras ytterligare. Och det kommer knappast att leda till lägre elpriser. Caroline Kiepels
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".