Björn Wahlroos, vd Sampo och Torbjörn Magnusson, vd i försäkringsbolaget If. Foto: Scanpix. Montage: SR.

Höga chefsbonusar även inom If

Den finländska försäkringskoncernen Sampos vd, Björn Wahlroos, försvarade i går banken Nordeas rätt att betala ut rörliga ersättningar. Detta sedan svenska staten velat se ett förbud mot sådana. Nu visar det sig att både Sampo, och dotterbolaget Ifs ledningar har minst sagt fördelaktiga löne-, pensions- och bonusavtal.

Till exempel fick Ifs vd Torbjörn Magnusson nästan 30 miljoner kronor för 2008, varav två tredjedelar var en extra bonus.

– Alla våra chefer belönas på tre sätt, genom fast lön, bonus och så det vi kallar långsiktiga incitament. Principen är att vi betalar konkurrenskraftiga löner till bra folk, säger Jarmo Salonen, chef för investerarrelationer på Sampo.

Ifs vd Torbjörn Magnusson hade inte tid att prata med Ekot i dag, och Ifs presschef hälsar att han inte finns tillgänglig nästa vecka heller för då ska han på påsklov.

– Principen är att vi betalar konkurrenskraftiga löner till bra folk. Alla våra höga chefer belönas på tre sätt: först genom fast lön, så genom bonus, och så vad vi kallar långsiktiga incitament.

Ifs vd Torbjörn Magnussons 30 miljoner består av en grundlön på drygt 4 miljoner kronor, en rörlig ersättning på 2,4 miljoner och 2,3 miljoner gick till hans pension, övriga förmåner slutade på en halv miljon, men dessutom fick han bonus från Sampo-koncernens incitamentsprogram på 20,5 miljoner kronor. Det framgår av bolagets årsredovisning.

Varken Volvochefen Leif Johansson eller Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg når upp till extra bonusar i den storleken. Ericssons chef fick till exempel runt 4 miljoner.

Och de stora utbetalningarna från If kom också 2007, då fick vd Torbjörn Magnusson nästan 13 miljoner i extra bonus, totalt fick han då 21 miljoner kronor.

Den senaste tiden har det ju stormat rejält kring ersättningar och pensionsavtal till olika försäkringsbolag, bland andra Skandia Liv och AMF Pension.

If ägs till 100 procent av finländska Sampo. Nyligen protesterade ju Sampos vd Björn Wahlroos när statens representant vid Nordeas stämma föreslog slopade bonusar i bolaget.

Hur mycket Wahlroos själv fått i bonus framgår inte av Sampos årsredovisning. I noten om löner och arvoden står bara att Wahlroos fått 1,8 miljarder euro totalt för fjolåret, cirka 20 miljoner kronor. Och det upprepar också Jarmo Salonen på Ekots fråga.

Men är det då rimligt att betala en vd så många miljoner för att han ska göra sitt jobb?

– Om du tittar på 2007, som är det år som bonusprogrammet belönar, så hade vi ett extremt bra år, och aktiepriset var mycket högre. Och aktiepriset är ju ett av delarna i belöningssystemet för våra chefer, säger Jarmo Salonen.

Han tycker inte heller att höga bonusar och dåliga tider är något problem.

– Jag tycker att det är en debatt som har ett värde när man diskuterar företag som får statligt stöd eller som säger upp personal, men vi har inget statligt stöd och vi har inte skurit ner, så jag ser inte att det har med oss att göra.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".