Fler besök på Kuba för kubaner i USA. Foto: Scanpix.

Kubaner i USA ska få resa hem oftare

USA:s president Barack Obama planerar att inom kort häva reseförbudet till Kuba för kubanska familjer i USA.

Dessutom ska kubanska familjer få skicka mer pengar till sina släktingar på Kuba. Beslutet är en del av den öppning om den öppnare attityd som Obama lovat gentemot Kuba.

Under valkampanjen förra året lovade Barack Obama att se över de resebegränsningar som kubaner i USA har när det gäller hur ofta de får besöka sina släktingar på Kuba. Reglerna är från i början av 1960-talet och är en del av USA:s handelsembargo mot Kuba som infördes i samband med att Fidel Castro tog makten på ön.

Men just resebegränsningarna kan en amerikansk president förändra efter eget huvud. Därför har de sett olika ut beroende på vem som varit president. Efter att ha luckrats upp något under Bill Clinton blev reglerna striktare igen under president Bush, så att en kuban i USA med familj på Kuba bara kunde åka på besök vart tredje år.

Enligt tidningen Wall Street Journal kommer president Obama inom kort att uppfylla sitt vallöfte och häva begränsningarna så att kubaner i USA med släktingar på Kuba ska kunna resa fritt fram och tillbaka. Dessutom ska de få rätt att skicka mer än de 300 dollar per kvartal till sina släktingar som reglerna tillåter nu. Enligt den regeringskälla som tidningen citerar planerar presidenten att berätta om sitt beslut före det panamerikanska toppmötet i Trinidad och Tobago senare i april.

Förändringen kommer dock bara gälla kubaner som är amerikanska medborgare, övriga amerikaner kommer fortfarande ha begränsade möjligheter att resa till Kuba. Men Obamas initiativ ses ändå som ett steg mot en större öppenhet från amerikansk sida gentemot Kuba.

President Obama har i nuläget dock inga planer på att lägga fram förslag om att t ex häva handelsembargot i övrigt gentemot Kuba.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".