EU:s tjugosju länder måste säga ja till en gemensam skilsmässolagstiftning. Foto: R Henriksson/Scanpix.
EU-förslag:

Tyskar ska kunna skilja sig på finska

EU-kommissionen kommer snart med ett nytt förslag om gemensam EU-lagstiftning om skilsmässa.

Förslaget, som bland annat Sverige tidigare stoppat innebär att vid en skilsmässa skulle andra lagar än det egna landets gälla. I Sverige skulle det då gå att skilja sig efter annan lag än svensk lag. EU-kommissionen hoppas nu på att det nya förslaget ska accepteras av dem som hittills sagt nej.

På en konferens för jurister i Bryssel för ett par veckor sedan avslöjade EU-kommissionären Jacques Barrot att det mycket snart kommer ett nytt förslag om gemensam skilsmässolagstiftning för EU.

Det förslag som Sverige sagt blankt nej till tolkas av det svenska justitiedepartementet som att en svensk kvinna som gift sig med en iranier och flyttar till Iran inte kan bryta upp från äktenskapet om hon flyttar hem till Sverige.

Eftersom alla måste säga ja till en fråga av den här typen har egentligen ingenting hänt det senaste året. Men nu utlovar alltså den franske EU-kommissionären Barrot en ny variant av det gamla förslaget.

Kompromissen går ut på en EU-lagstiftning där länderna själva kan välja om de vill införa skilsmässa enligt annat lands lag inom det egna landet. De länder som inte vill ha det så kan då behålla nuvarande system.

Även i det här fallet måste alla EU:s tjugosju länder säga ja till gemensam skilsmässolagstiftning. De länder som räknas som motståndare till den här typen av EU-skilsmässa är Sverige, Holland, Tjeckien och Finland. Starka förespråkare för är Tyskland och Frankrike.

Sveriges justitieminister Beatrice Ask har ingenting att invända mot att en del länder vill införa det Sverige inte vill ha.

– Det är klart att om några länder vill samarbeta kring den här typen av lagstiftning så inte oss emot men vi kommer aldrig att säga ja till regler som innebär sämre möjligheter till skilsmässa i Sverige, säger Beatrice Ask.

Men om en lång rad andra EU-länder inför det här, blir det då inte i längden svårt för Sverige att undvika det?

– Det är egentligen en grundfråga om man ska kunna avtala bort eller ta bort en grundläggande rättighet som vi har uppnått. I Sverige är det så att man själv ska bestämma om man vill gifta sig och man har också rätt att bestämma att man vill skilja sig, det tänker inte jag medverka till någon förändring av, säger Beatrice Ask.

Tror du att EU-kommissionen kommer att lägga fram det här förslaget?

– Det är klart att man inte tycker om att man misslyckades med det som kallades för Rom Tre-förhandlingarna eftersom Sverige sa nej. Men man sa då att man skulle återkomma ganska snart. Jag har inte sett förslagen men vi får se om det dyker upp. Det ska bli väldigt intressant att följa, säger Beatrice Ask.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".