I Umeå har kommunen fått pengar för att ta reda på hur gångtunnlar ska byggas på ett bättre sätt. Foto: Scanpix.

Stadsmiljöer ska göra kvinnor trygga

Städerna ska bli tryggare för män och kvinnor. Det är målet med det arbete för mer jämställda stadsmiljöer som Boverket och Länsstyrelserna gör på regeringens uppdrag.

I Umeå har kommunen fått pengar för att ta reda på hur gångtunnlar ska byggas på ett bättre sätt. Det behövs, konstaterar Helene Brewer, jämställdhetsstrateg i kommunen som visar en tunnel hon själv helst undviker.

– Den här skulle jag inte använda på kvällstid. Jag skulle känna ett starkt obehag. Den är väldigt lång, trång, man ser inte tunnelslutet alls utan man vet inte vad som väntar på andra sidan, säger Helene Brewer.

Arbetet för mer jämställda stadsmiljöer är en del av regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Regeringen konstaterar att rädslan att utsättas för brott gör att i synnerhet kvinnor och flickor begränsas i sina liv när de inte vågar röra sig fritt överallt.

En enkät från Umeå Kommun visar att många tycker att just tunnlar är obehagliga. Maria Lindholm och Celia Dackenberg tar hellre en annan väg.

– Det är lite kusligt där nere i de där kakelklädda grottorna. Det är en kort sagt en väldigt otrevlig stämning i dem, säger Celia Dackeberg.

– Går jag med någon är det helt okej men om jag går ensam skulle jag inte gå genom en tunnel, nej. Jag känner mig lite instängd och att jag inte har överblick, säger Maria Lindholm.

Boverket har i år 16 miljoner att dela ut till kommuner, föreningar och andra som vill göra städerna tryggare. I Göteborg satsar man på trygghetsvandringar och i Umeå har Helene Brewer har många tankar om hur man bygga tunnlar och passager på nya sätt.

– Att man har god sikt i hela passagen och spännande och bra funktionell belysning, och gärna att man kan jobba med det estetiska och materialval och sådana saker som också kan påverka hur upplevelsen är att använda den här passagen.

Men att helt bygga bort rädslan går nog inte, säger Helene Brewer.

– Grundproblemet med det våld som utövas i samhället och det sexualiserade våldet som män utövar mot kvinnor, så länge det problemet finns kvar så finns också rädslan kvar. Men jag tror verkligen att fysiska, konkreta åtgärder kan göra fler människor känner att ja, men här är det okej att cykla hem i kväll, säger Helene Brewer.

Anna Burén, Umeå
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".