Ny president ska få ordning på rövarekonomi

På fredagen får Paraguay en ny president. Nicanor Duarte kommer, liksom alla hans föregångare under de senaste 56 åren, från coloradopartiet. Trots det är förhoppningarna om förändringar bland paraguayanerna större än på mycket länge.
Nicanor Duarte är journalist och var under en tid utbildningsminister. Det som skiljer honom från andra paraguayanska politiker är hans sociala bakgrund, han kommer från en fattig bondfamilj. Inga korruptionsmisstankar Vad som kanske är ännu viktigare är att det aldrig har riktats några misstankar om korruption mot honom. Korruption är annars det som mest utmärker det politiska systemet i Paraguay. Paraguays rövarekonomi Många hävdar att den enda förändringen när den gamle diktatorn Alfredo Stroessner störtades 1989 var att korruptionen då demokratiserades. Att det nu var fler än Stroessners innersta krets som kunde berika sig genom att stjäla från statskassan. Paraguays ekonomi är på många sätt en rövarekonomi där korruption och smuggling utgör två grundpelare. Fördjupad demokrati Samtidigt har det paraguayanska samhället demokratiserats och i dag har många grupper, även bland de fattigaste, organiserat sig och de slåss för sina intressen. Nicanor Duarte har lovat att fördjupa demokratin, även om det innebär att undergräva den dominerande position som hans eget coloradoparti har. Partiets dominans beror på dess långvariga kontroll över statsapparaten. Skuldsatt upp över öronen Duartes främsta uppgift är ändå att få ordning på ekonomin. Paraguay är skuldsatt upp över öronen och ligger långt efter med sina betalningar till Världsbanken och andra finansinstitutioner. Duarte har bett fordringsägarna om 100 dagars frist för att vidta nödvändiga åtgärder, men frågan är om det räcker.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".