Regeringen vill stoppa privatisering av vatten

Miljöminister Lena Sommestad är kritisk mot den påbörjade privatiseringen av vattenförsörjningen. Enligt Sommestad vill regeringen ändra lagstiftningen för att förhindra att fler privata företag tjänar pengar på vattnet.
– Det är regeringens ambition att vi ska ha ett allmänt ägt vatten och det får vi återkomma till då vi ska fortsätta med den här lagstiftningen. Jag hoppas att de flesta kommer att behålla sitt vatten. Vi har god erfarenhet av det, säger miljöminister Lena Sommestad. Det finns utrymme i lagen för att sälja ut vattenförsörjningen i en kommun. Hittills är det bara Norrköping som har utnyttjat möjligheten. Kommunen var i ekonomisk knipa för ett par år sen och sålde då vatten och avloppshanteringen till tyskägda Sydkraft. Kritikerna menar att kortsiktiga affärsintressen är riskabelt när det gäller en så viktig sak som vattenförsörjningen. Internationella exempel visar att priserna har gått upp efter privatisering, och oron finns för att det långsiktiga underhållet kan bli lidande. Det tyskägda bolag som äger Sydkraft funderar i dag på att sälja ut sin vattenverksamhet och vem som då tar över vattnet i Norrköping är oklart.
Susan Ritzén, Ekot och Ylva Wächter, P1-morgon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".