Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
GÖRAN HÄGGLUND:

"Vårdköer kortare tack vare belöning"

Publicerat lördag 4 april 2009 kl 12.37
Göran Hägglund

Vårdköerna minskar nu enligt ny statistik från SKL, Sveriges kommuner och landsting. I genomsnitt väntade färre på behandling i februari i år jämfört med samma tid förra året. Det är en försiktig förbättring som välkomnas av socialminister Göran Hägglund.

Göran Hägglund anser att det är effekten av det belöningssystem för effektiva landsting som regeringen införde vid årsskiftet.

– Nu har vi sedan januari prövat en ny modell som handlar om att landsting som gör extra ansträngningar för att korta köerna och uppnå vissa mål får en extra belöning, en morot för att man åstadkommer det och redan nu när det har gått ett tre månader så kan vi se en del tydliga tecken på att vi faktiskt har åstadkommit ett trendbrott.

– Det här spelar roll för för ekonomin, det kostar pengar när människor tvingas vänta men framförallt så är det en välfärdsvinst för den enskilde. En livskvalitetsförbättring om man får den där höftledsoperationen, starroperationen, kranskärlsoperationen eller vad man nu har väntat på.

Statistiken visar att det bara är en svag förbättring och att det bara är fyra procentenheter färre som fick vänta mer än 90 dagar på behandling i februari i år jämfört med samma tid förra året.

Det är mycket långt kvar till att målet om maximalt 90 dagars väntetid är förverkligat. Dessutom har flera landsting längre väntetid nu än tidigare. Bland annat Östergötland och Västmanland där också Kristdemokraterna är med och styr.

– Vi har kommit igång med ett metodiskt arbete och när jag i torsdags träffade landstingsdirektörerna så är man helt överens med mig om att det här leder steg för steg till förbättringar och det viktiga är att  människor upplever det här.

Varför ökar köerna på en del håll?

– Det kan finnas särskilda skäl, det kan vara läkare, en kirurg till exempel som har försvunnit från platsen och då blir det en längre väntetid när inte operationen kan utföras under en viss tid. Det kan finnas speciella sådana förklaringar men generellt sett så ser vi att väntetiderna kortas och att människors tillgänglighet till vården ökar och det är fenomenalt viktigt.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".