Brott kostsamt för försäkringsbolagen

Brottsligheten kostar allt mer för försäkringsbolagen. I vissa branscher har det till och med gått så långt att det är svårt att teckna en försäkring på grund av den höga rånrisken. Det här visar ny statistik från branchorganisationen Försäkringsförbundet.
– Vikan se att brottsligheten i dag är så pass hög att det är svårt i vissa branscher att få premierna att täcka kostnaderna för brottsligheten. Det är ett allvarligt problem. Inte bara ett försäkringsproblem utan även ett samhällsproblem, säger Annika Lundius, vd för Försäkringsförbundet. Vad gör man åt det? – Det är naturligtvis viktigt att företa förebyggande åtgärder för att minska brottsligheten i de branscher som är särskilt utsatta. Men det är också viktigt att samhället i stort vidtar åtgärder mot brottsligheten. För det kostar. Och det kostar för företagen som får höga försäkringspremier. Hög brottslighet kostar pengar. Det är budskapet från försäkringsbranschen i dag. Den senaste siffran, som gäller för 2001, visar att försäkringskostnaderna i samband med rån och stöld och inbrott uppgick till drygt 500 miljoner kronor. Räknar man in kostnaderna för brottslig aktivitet som täcks av hem- och villaförsäkringen hamnar man på mellan 1,3 och 1,4 miljarder kronor. Bränder kostar 3,5 miljarder och åtminstone en del av den kostnaden kan kopplas samman med brottslighet. Och så den största av alla kostnadsposter, nämligen den som rör brott mot bil, där kostnaden är i mångmiljardklassen. Vissa branscher är så brottsdrabbade att premieintäkterna inte längre täcker kostnaderna för försäkringsbolagen. Då är det inte längre möjligt för den enskilde företagaren att teckna en försäkring. – Det finns nog vissa branscher där man har en så hög skadeprocent att det kan vara svårt. Man har såmycket rån och så mycket inbrott. Vi kan se det till exempel när det gäller urbutikerna. Är det en bra utveckling att man inte kan försäkra sin verksamhet? – Nej, det är viktigt naturligtvis att man då klarar av att vidtaga åtgärder för att förebygga den här typen av skador. Men det är också viktigt att man vidtager åtgärder för att minska brottsligheten. Där gör försäkringsbolagen mycket själva för att deltaga gemensamt med samhället. Är det en dålig affär för försäkringsbolagen att försäkra? – Det har ju visat sig i vår statistik att det kan ibland vara det. Men det är viktigt att man från företagens sida kan få det här skyddet.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".