Allt fler somalier får stanna i Sverige

Somalierna är nu den största gruppen asylsökande i Sverige. Och allt fler får stanna, efter att Migrationsverket har ändrat sin bedömning av säkerheten i Somalia.

– Vi har följt utvecklingen med oro under en tid och vi har precis haft medarbetare som har varit i Somalia och undersökt situationen där. Vi har då kommit fram till att klanskyddet är uppluckrat på många sätt, så vi gör en förnyad bedömning, säger Mikael Ribbenvik som är rättschef på Migrationsverket.

Vad innebär det för den enskilde?

– Det innebär att det kommer att vara fler som får möjligheten att få skydd i Sverige.

Under många år har irakier varit den största gruppen asylsökande i Sverige. Men sedan det blivit lugnare i Somalia är somalierna i majoritet.

Samtidigt har Migrationsverket förändrat hur de ser på läget i Somalia. Tidigare har klanskyddet där varit starkt, alltså att personer som hör till en av de fem stora klanerna i landet fått skydd, eftersom att regering, polis och rättsväsende inte fungerar.

Men efter oroande rapporter har Migrationsverket efter besök i Somalia ändrat sin bedömning om läget. I vissa delar av landet fungerar inte längre klanskyddet.

Hittills i år har nästan 900 personer från Somalia sökt asyl i Sverige. 70 procent får stanna, men även fortsättningsvis kommer det att utredas om en person kan bosätta sig i en annan del av hemlandet.

– I Somalia är det en ganska komplex situation. Det vi försöker reda ut i den här bedömningen är vilka personer som kan och inte kan begagna sig av det interna flyktalternativet, säger Mikael Ribbenvik.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".