Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anders Fogh Rasmussen ny chef för Nato

Publicerat lördag 4 april 2009 kl 17.09
Anders Fogh Rasmussen. Foto: Michael Sohn/Scanpix.

Uppdaterad 20:33
På Natotoppmötet i Strasbourg i Franrike har man beslutat att skicka fler soldater till Afghanistan men bara för en period som täcker tiden över presidentvalet senare i år. Det blev också klart att den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen blir Natos nya generalsekreterare.

– Jag är djupt hedrad över att ha blivit utnämnd som ny generalsekreterare i Nato, sa Anders Fogh Rasmussen efter utnämningen.

Den danske statsministern Anders tillträder i sommar. In i det sista försökte Turkiet blockera honom med hänvisning till att de kontroversiella Muhammed-teckningarna gör det svårt för Rasmussen och därmed Nato att bygga broar till den muslimska världen. Bland annat USA:s president Barack Obama gick in och medlade.

Frågan har också rests om Rasmussen står för nära USA för att tilltala européerna. Men bägge värdarna för mötet, Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har givit sitt klara godkännande till Rasmussen.

Den stora frågan för mötet var ändå Afghanistan. USA har tryckt på för att Europa ska bidra mer till krigföringen men det blir en långt ifrån helhjärtad uppslutning.

– Nato kommer att skicka extra trupper för att skapa säkerhet kring presidentvalet i Afghanistan, sa Natos avgående generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer, valet äger rum i augusti.

Sammanlagt har Nato-länderna nu utlovat 3 000 soldater och tillfälligt, det är inte obetydligt men en begränsad insats.

USA har redan beslutat att utvidga sina styrkor med mer än 20 000 soldater, dessutom innebär Obamas nya strategi för Afghanistan att man ska satsa mycket mer på civil hjälp och utbildning av afghanska poliser. Nato ställer sig nu bakom denna allmänna strategi men det är mest de civila inslagen som européerna tar fasta på. Det innebär också att tendensen till en tudelning inom Nato snarast förstärks, det vill säga att det blir så att USA och ett fåtal andra länder står för den tunga militära verksamheten medan övriga stater mest hjälper till med mindre ambitiösa uppgifter. Fast Barack Obama sa att han var nöjd med besluten.

Det finns inom Nato en viss osäkerhet om vilken roll alliansen egentligen ska spela och därför beslöt man att det ska utarbetas en ny strategisk doktrin för organisationen. Den ska sedan fastläggas vid toppmötet om ett år.

Sten Sjöström, Strasbourg
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".