EU-förslag om bättre kontroll av banker

Banker som numera arbetar över nationsgränserna ska kontrolleras bättre på EU-nivå. Det är ett förslag som finansministrarna diskuterade på sitt möte i Prag idag. De flesta medlemsländerna är för. Även om det finns brister i förslaget, säger Sveriges finanasminister Anders Borg.

– Det är inte ett perfekt system som här föreslås men det är ett steg framåt och jag tror att det blir oerhört centralt under det svenska ordförandeskapet att vi driver på så att vi kan säga till medborgarna att vi har sett att det är en kris och vi gör vad vi kan för att förstärka tryggheten för den här typen av finansiell oro. Här är det av avgörande betydelse för Europa att vi lyckas, säger Anders Borg.

Alltfler banker arbetar i flera länder. Det för bland annat med sig att det också behövs inspektion av bankerna på EU-nivå. Ett sådant förslag har lagts fram under vintern och börjar nu knådas för att så småningom bli verklighet.

Ett första steg togs i dag, och en hel del av arbetet kommer just Anders Borg att få göra när Sverige blir ordförande för EU från 1 juli.

De flesta medlemsstater är för bättre övervakning av de finansiella systemen. Men inte alla. Storbritannien, som har stora intressen att värna eftersom London är ett av världens finansiella centra, har en hel del invändningar.

Men britterna får mothugg av Anders Borg

– det blir helt ologiskt att Gordon Brown står i London och sammankallar möten med alla världens ledare och säger: Nu behöver vi bättre ordning, nu behöver vi bättre stabilitet och sedan agerar bromskloss i Europa. Så trycket mot britterna kommer att vara mycket hårt.

Willy Silberstein, Prag
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".