”Invandrare måste få information om trafikregler”

Flera invandrargrupper borde inte få köra bil Sverige med sina gamla körkort på grund av den dåliga trafikutbildningen i hemländerna. Det anser forskare på Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, som konstaterar att olycksrisken är betydligt större för personer födda i exempelvis Mellanöstern än för svenskfödda.
Yuemei Zhao från Kina håller precis på att ta körkort i Sverige, och hon håller med om att det finns stora skillnader i trafiksäkerhetstänkandet. – Det finns skillnader. Det märker jag. Är det bra om man ställer högre krav så att inte vem som helst kan åka ut och åka med ett utländskt körkort? – Ja, det tycker jag. Det undviker att utsätta andra medtrafikanter för fara. Enligt forskaren Mohammad Reza Yahya på VTI löper exempelvis personer födda i Mellanöstern nästan fyra gånger större risk att råka ut för olyckor än andra svenskar. Orsaken är, menar han, de stora skillnaderna mellan olika länders i körkortsutbildningen. Jack Hansson har varit körskollärare i över 35 år i Jönköping. Han har självt sett skillnaderna. – Eftersom jag sysslar med det dagligen är jag förvånad att myndigheterna inte har tagit tag i det här mycket tidigare. Det händer ju ganska ofta att vi får sådana kunder som har kört i sina hemländer och vill ha ett nytt svenskt körkort. Där är väldigt stora brister faktiskt. Framför allt när det gäller hastighetsanpassning och placering och regler, inte minst. Det har de ingen aning om. Så det är rätt förvånande att det inte händer mer än det faktiskt gör. Forskarna på VTI vill att vissa länders körkort inte ens ska vara giltiga i Sverige. Samtidigt som informationen till invandrargrupperna måste förbättras. Göran Bäckström på trafikpolisen i Jönköpings län, håller med. – Vi har tillsammans med kommunen försökt, vid olika tillfällen, informera om de regler som gäller här när det gäller trafiksäkerhet. Det skulle behövas mycket mer om det skulle bli tillräckligt. Vägverket har startat en utredning om problemet säger avdelningschefen Jan Erik Reyier. – De här indikationerna säger ju att det är ett problem. Kan det också bli aktuellt med skärpta körkortsregler? – Det vill jag inte uttala mig om i dag. Det får vi se framåt våren. Före sommaren kommer vi att komma med konkreta förslag, säger Jan Erik Reyier.
Daniel Rundqvist, Ekot Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".