Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjärt- lungfonden förnekar anslagsjäv

Ledamöterna i Hjärt-lungfondens vetenskapliga nämnd, alltså de som delar ut forskningspengar från fonden, har tilldelat sig själva miljontals kronor i anslag. Det framgår av en granskning som Svenska Dagbladet har gjort.
Men enligt nämndens ordförande Lars Rydén, beror det på att det är landets bästa forskare som sitter i nämnden. – Styrelsen i Hjärt-lungfonden har sökt de bästa kliniska forskarna i hjärt-lungmedicinska spörsmål. Om vi då säger till dem att vi vill att de sitter med i vetenskapliga nämnden för att vi vill ha de yppersta forskarna som bedömer det här. Om vi samtidigt talar om för dem att de då inte kan få egna anslag och att deras medarbetare på kliniken eller institutionen inte heller kommer att få några anslag, kommer de aldrig att acceptera det. Så det faller ju på sin egen orimlighet. Då skulle vi kunna gå till b-lags forskarna, de som inte får medel. De vill vi ju inte ska bedöma vad som är bra eller dålig forskning. Hjärt-lungfondens vetenskapliga nämnd består av 11 ledamöter. Nämnden bedömer ansökningar och lämnar sedan förslag till styrelsen om vilka som ska få anslag till sin forskning. Enligt Svenska Dagbladets granskning har samtliga ledamöter fått miljonanslag från nämnden. I många fall har även personer i nära samarbete med ledamöterna fått anslag. Men enligt Lars Rydén är man på Hjärt-lungfonden mycket noga med att se till att det inte uppstår någon jävsituation när nämnden bedömer ansökningar. – Precis som Cancerfonden och vetenskapsrådet har vi grupper som bedömer ansökningar som kommer in om lungmedicinska frågeställningar och hjärtmedicinska frågeställningar. De här grupperna arbetar med jävsregler soom är precis desamma som Vetenskapsrådet och Cancerfondens. Ingen människa får vara med och bedöma någon ansökan där det föreligger en sådan här jävssituation. Till exempel att det är en egen ansökan eller att det är en nära medforskare, någon man har publicerat sig med eller om man är gifta och så vidare, säger Lars Rydén ordförande i Hjärt-lungfondens vetenskapliga nämnd.
Charlotte Fagerlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".