Sverigedemokraternas ungdomsförbunds ordförande Erik Almqvist och vice ordförande William Petzäll. Foto: Kaliber/SR.
SDU-LEDAREN:

"Vi ironiserar över låtarna"

Vit maktmusik, alltså uttalat rasistisk musik, spelas på sammankomster med Sverigedemokraternas högsta politiska ledning. Det visar en granskning som Sveriges Radios program Kaliber har gjort. William Petzäll, vice ordförande i ungdomsförbundet säger att man inte spelat låtarna på allvar utan med ironisk avsikt.

En reporter från Sveriges Radios Kaliber åkte med dold mikrofon med SDU, Sverigedemokraternas ungdomsförbund, på en konferensresa till Tallinn.

På inspelningen sjunger William Petzäll, vice ordförande i ungdomsförbundet och kommunfullmäktigeledamot i Borås  med i gruppen Svensk Ungdoms låt Sverige har fallit.

Svensk Ungdom räknas till den så kallade vit makt-genren, rasistiskt eller nazistisk musik. Texten manar till strid mot fienden, som har belägrat Sverige. Det här är långt ifrån den enda tydligt rasistiska eller kränkande sången som spelades på sammankomsterna med ledande politiker från Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Detta trots att Sverigedemokraterna utåt tar tydlig ställning mot rasism och främlingsfientlighet.

Ungdomsförbundets ordförande och partistyrelseledamoten Erik Almqvist hörs också sjunga med i Folkligt Uppror med gruppen Fyrdung. Det här bandet räknas också till den så kallade vitmaktgenren. 

Anna-Lena Lodenius är författare och har bland annat skrivit en bok om Sverigedemokraterna.

– Det här är absolut en vit makt-text, det är helt klart. Vi har en vit makt-rörelse eller en nationell rörelse som de kallar sig själva. De är inte demokrater de är rasister. De har en del rötter kvar i 30-tals nazismen.

Är du förvånad?

– Jag trodde nog att man hade fjärmat sig från det där att det inte förekom på det sättet längre.  

Så här kommenterar William Petzäll, vice ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund sångerna.

– Det handlar givetvis inte om att vi ställer oss bakom de här låtarna utan snarare att vi ironiserar över dem.

Du menar på fullt allvar att ni spelade och sjöng den här musiken som ironi?

– Ja, precis.

Ola Sandstig
ola.sandstig@sr.se

Anna Jaktén
anna.jakten@sr.se

Sanna Klinghoffer
sanna.klinghoffer@sr.se

P1-programmet Kaliber. Mer om det hör ni klockan 13.00 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".