Dansk lag ska stoppa tvångsgifte

Den danska regeringen trappar nu upp sin kamp mot invandrarnas tvångsäktenskap, trots att ingen riktigt vet hur stort problemet är. Hårdare invandringslagar har inte räckt. Nu följer regeringen upp med en rad nya satsningar för att hindra att någon gifts bort mot sin vilja.
Informationskampanjer ska riktas både mot ungdomar med invandrarbakgrund i Danmark och deras föräldrar. Trygga nödbostäder ska inrättas för flickor som lämnar sina familjer för att slippa bli bortgifta, först i Köpenhamn och sedan också på Jylland. Ambassader ska kunna hjälpa Dessutom ska de danska ambassaderna utomlands aktivt kunna hjälpa flickor som under vistelsen i det gamla hemlandet plötsligt upptäcker att ett bröllop stundar, säger socialminister Henriette Kjær. 21-punktsplanen, som kommer att kosta 40 miljoner danska kronor att genomföra, kommer drygt ett år efter att Danmark införde nya, hårda invandringslagar. Lagar som bland annat gjort att många unga par sökt sig till Sverige. 24 år är gränsen Ingen under 24 år får hämta en maka eller make utomlands och den man vill gifta sig med måste också ha fyllt 24. Dessutom ställs krav på ekonomisk garanti, bostad och att man kan visa att anknytningen till Danmark är större än till det andra landet. Bromsat tvångsgiften De här kraven har bromsat tvångsäktenskapen och de arrangerade äktenskapen. Men inte förändrat de gammaldags attityderna bland invandrarna i Danmark, säger socialminister Henriette Kjær. Många danskar har också protesterat mot att det egna landet lägger sig i vem de vill gifta sig med. Internationella äktenskap stoppas Utlandsdanskar har upptäckt att de inte kan återvända om de varit borta länge och gift sig med en utlänning, och ungdomar som hittat käresta utomlands har också stoppats. Den kritiken tänker den borgerliga regeringen försöka tysta genom att ändra reglerna. Ett förslag som övervägs är att kravet på anknytning till Danmark inte ska gälla för den som varit dansk medborgare i 24 år.
Hans Zillén, Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".