Försvaret tvingas spara 450 miljoner

Försvarsmakten måste spara 450 miljoner kronor i år som en följd av regeringens utgiftstak. Besparingarna kräver stora ingrepp i framförallt förbandsverksamheten under 2003, vilket enligt försvarsmakten kommer att leda till en försämrad kvalitet.
– På kortsikt kommer det att ge konsekvenser, framförallt kring de förband som skulle vara färdigutbildade under nästa år. De neddragningar vi gör i år får konsekvenser nästa år, säger Göran Gunnarsson, generallöjtnant i försvaret. Redan i slutet av juni i år inledde försvarsmakten en del besparingsåtgärder som går ut över förbanden. Det handlar bland annat om anställnings- och övertidsstopp. De fortsatta besparingarna kommer i högsta grad att påverka utbildningen av de värnpliktiga. Inom armén planeras besparingar i övningar med tyngre vapen och inom både flygvapnet och flottan kommer antalet övningar att begränsas. Undantagen i försvarets besparingar gäller bland annat den nationella och internationella beredskapen för nästa år. Den 12:e september i år kommer en revidering av verksamhetsuppdragen. I samband med det kommer försvaret att mer exakt tala om vad det är som ska skäras ner. Redan nu finns det funderingar över hur de kommande förlusterna ska kunna kompenseras. – Självklart måste vi omedelbart inleda en planering som inriktas mot att återta de bristerna som nu uppstår, säger Göran Gunnarsson, generallöjtnant. Försvarsminister Leni Björklund är mycket kritisk till de förslagen som försvaret lagt fram. I ett skriftligt uttalande säger hon att det inte går att lägga 40 miljarder kronor på en verksamhet som ändå inte kan leverera insatsklara och kompetenta förband. Göran Gunnarsson är medveten om innehållet i den kritik som framförts. Men samtidigt säger han att det nu gäller att arbeta utifrån de förutsättningarna som finns. – Nu gäller det att ta tag i den situation som vi har. Sjävklart får det här konsekvenser. Vi måste sänka ambitionen inom ett antal områden, säger Göran Gunnarsson, generallöjtnant.
Albert Capuder
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".