Fortsatt lönsamhet i restaurangbranschen

Trots lågkonjunkturen har svenskarna fortsatt spendera pengar på restaurangbesök och hotellrum. Det visar färska siffror från Sveriges hotell och restaurangföretag, SHR. Vinsterna har varit mindre än vanligt, men svenskarnas inrotade vanor motverkar nergången, säger SHR:s marknadsanalytiker Harald Andersson.
2002 blev alltså inte ett förlorat år för den svenska hotell och restaurangbranschen för trots en lågkonjunktur fortsatte vi betala dyra hotellpriser och gå på restaurang. En genomgång av branschen som tidningen Restauratören gjort tillsammans med branschorganisationen Sveriges Hotell och Restaurangföretag, SHR, visar att landets 100 största hotell och restaurangföretag tillsammans hade en omsättning under 2002 på 30 miljarder kronor, vilket är ungefär hälften av totala omsättningen i branchen. Även om försäljningen ökade fast svagt med 2 procent så minskade vinstmarginalen från 5,2 procent år 2001 rill 4,6 år 2002. Sveriges i särklass största restauarangföretag är alltjämt snabbmatskedjan McDonalds med en omsättning på nästan 4 miljarder kronor i Sverige. Även om försäljningen ökade mer än för branschen i genomsnitt under 2002 så har man fortsatt lönsamhetsproblem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".