Nytt hopp för Gislaved

Under de senaste åren har varslen från olika företag duggat tätt, med många arbetslösa som följd. Ett exempel är nerläggningen av Continentals däckfabrik i Gislaved för ett år sen då 700 personer förlorade sina jobb. Men nu sjuder det åter av liv i däckfabrikens gamla lokaler. Weland-koncernen köpte fabriken i våras, och nästa vecka ska nya maskiner installeras.
Det var förra sommaren som Continental tillverkade det sista däcket i Gislaved och över 700 jobb försvann. I våras köpte den familjeägda koncernen Weland från Smålandsstenar däckfabriken och i en del av dom enorma lokalerna startar om ett par månader tillverkningen av lagerinredningar som flyttas hem från Italien. Resten ska hyras ut - på plats finns redan cellplasttillverkaren Recticel och Continentals lager å det innebär att hälften av dom 65.000 kvadratmeterna fylls av verksamhet. Joakim Welandson säjer att det finns fler intressenter och han räknar med att det inte dröjer så länge innan hela den väldiga fabriken är uthyrd. Hur många jobb det innebär är omöjligt att säja. När det gäller Welands egen verksamhet så räknar man med 70-80 anställda inom en femårsperiod å många har redan hört av sig. Anders Borg, SR Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".