Israel överlämnar fyra palestinska städer

Israel kommer att lämna över kontrollen av fyra städer på Västbanken till den palestinska myndigheten. President Yasser Arafat ska för första gången på ett och ett halvt år tillfälligt få lämna sitt högkvarter i Ramallah.
Den palestinska polisen ska efter nära tre års tid ta över kontrollen av de fyra städerna Ramallah, Jeriko , Qualqilya och Tullkarm, som alla ligger på den ockuperade Västbanken. Redan i början av nästa vecka ska två av städerna överlämnas, men för att släppa Tullkarm och Ramallah ställer Israel vissa villkor. Israels villkor Det får inte inträffa några attentat mot israeler, de militanta palestinska grupperna ska börja avväpnas och palestinierna måste bygga upp en apparat som tar hand om efterlysta personer. Samtidigt uppger talesmän för den israeliska regeringen att den palestinska presidenten, som hållits instängd i sitt högkvarter i Ramallah under ett och ett halvt år, ska tillåtas att göra ett kort besök till sin nyligen avlidna systers grav i Gaza. Missnöje i överlämnade städer För sex veckor lämnade Israel över kontrollen av Gaza och Betlehem till palestinsk polis, men de israeliska militärposteringarna runt områdena är fortfarande kvar, vilket nästan helt begränsar palestiniernas rörelsefrihet, eftersom israelisk militär bara tillåter ett fåtal personer att ta sig in och ut ur dessa områden. Den plan för fred i Mellanöstern som syftar till en palestinsk stat år 2005 har förts något framåt, efter den senaste tidens våld från båda sidor.
Lena Bejerot, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".