Pressamling runt Saabs vd Jan Åke Jonsson och advokat Guy Lofalk, rekonstruktör. Foto: Björn Larsson Rosvall /Scanpix.

Saab får andrum och har 40 spekulanter

Det finns ett 40-tal spekulanter på Saab Automobile. Det säger företagets vd Jan Åke Jonsson till Ekot. Hittills har Saab-ledningen bedömt att minst hälften av spekulanterna är verkligt intressanta.

Ett 20-tal intressenter har skrivit under ett slags sekretessavtal som ger dem tillgång till detaljerad information om Saab Automobile. Enligt Jan Åke Jonsson finns alltså ytterligare ett 20-tal spekulanter.

– Det finns intressenter inom bilindustrin såväl som utanför bilindustrin. Det finns inom Sveriges gränser såväl som utanför, mest internationella bolag, säger Jonsson.

En ny ägare är helt avgörande för Saabs framtid, och vid dagens borgenärssammanträde sa företagsledningen att man räknar med att ha en ny ägare framme under juni månad.

Företagsledningen sa i dag att Saab har skulder på 10,6 miljarder kronor, framför allt till ägaren GM, och för att få förlusttyngda Saab på fötter vill rekonstruktionsteamet förhandla ner skulderna med 75 procent.

Om ackordsförhandlingarna går i hamn räknar Saab-ledningen med vinst redan 2011.

Vänersborgs tingsrätt gav i dag klartecken för fortsatt rekonstruktion av Saab Automobile, men trots att företagsledningen i dag gjorde sitt bästa för att måla upp en ljus framtidsbild är läget fortfarande mycket allvarligt för Trollhätteföretaget, där man just nu förhandlar om att säga upp 750 anställda.

En av åhörarna vid dagens borgenärssammanträde var Saab-montören Hans Persson, och han beskriver stämningen på bilfabriken.

– Det är ju lite oroligt för många. Många ska ju få ge sig av nu i dagarna.

Tillhör du en av dem som riskerar att få gå?

- Ja, det gör jag. Tio år har jag på företaget och det är ganska lite, enligt Hans Persson.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".