Lösryckta citat - hävdar SD-ledare

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tar avstånd från de inspelningar som har gjorts av redaktionen på programmet Kaliber som sändes i Sveriges Radio i går. I programmet fick man bland annat höra hur deltagarna på en konferensresa sjöng en nidvisa om mordet på Olof Palme.

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har låtit några medarbetare gå med i Sverigedemokraterna. I går publicerade programmet material som har spelats in i smyg under en konferensresa till Estland i vintras.

Bland annat hörs en nidvisa om mordet på tidigare statsministern och socialdemokratiska partiledaren Olof Palme, som sjöngs vid en efterfest i en hytt på färjan.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson befann sig i samma hytt när låten sjöngs. Han beklagar att han inte tydligt tog avstånd från sången om Olof Palme.

– Naturligtvis så kunde jag ha markerat tydligt mot det här, och det borde jag ha gjort, med facit i hand. När jag hör inspelningarna förstår jag att vissa strofer tagna ur sitt sammanhang framstår som väldigt grova och direkt osmakliga, säger Jimmie Åkesson.

Från ett annat tillfälle på samma resa har Kaliberredaktionens medarbetare spelat in hur bland andra sverigedemokratiska ungdomsförbundets ordförande Erik Almqvist trallar både sånger från svenska vit makt-band och en gammal nazistisk kamplåt.

Jimmie Åkesson menar att de här citaten är ryckta ur sitt sammanhang.

– Som jag har förstått det under den här resan så sjöngs det alla möjliga sånger, från Jussi Björling till kommunistiska kampsånger och vanliga snapsvisor och sådär, och man måste väl se det i den kontexten trots allt: Det var inget politiskt sammanhang och de sångerna som sjöngs ska inte tolkas i ett politiskt sammanhang.

Kan man säga att det här sammanhanget inte var politiskt när det var Sverigedemokraternas resa?

– Alltså sjungande och festande i privata hytter kvällstid är ju inget politiskt sammanhang, säger Jimmie Åkesson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se