Blod, smuts och toapapper. Foto: SR:s lokala kanaler

"Självklart att det ska finnas tvål"

Sveriges Radios undersökning om de ofräscha elevtoaletterna på landets högstadieskolor har väckt reaktioner bland annat hos Smittskyddsinstitutet.

Smittskyddsinstitutet menar att alla elever måste ha möjlighet att tvätta händerna med tvål efter toalettbesök. Som vår undersökning visade så saknades tvål på var sjätte toalett.

– Väldigt sorgligt tycker jag. Det skulle man aldrig acceptera på en vanlig arbetsplats. Det är självklart att det ska finnas tvål så att man ska kunna tvätta händerna på ett vettigt sätt, säger Kerstin Mannerquist är hygiensköterska på Smittskyddsinstitutet.

Sveriges Radio granskade 627 elevtoaletter och 140 personaltoaletter på 163 högstadieskolor runt om i landet. Var fjärde elevtoalett var stökig och ostädad. Endast en av personalens toaletter vi kontrollerade var ofräsch.

Undersökningen visar också att många elevtoaletter saknade tvål och pappershanddukar. Kerstin Mannerquist menar att tarmbakterier sprids lätt på toaletter, speciellt där det inte finns möjlighet att tvätta händerna ordentligt.

– Minimikravet är att man ska kunna tvätta händerna med tvål och vatten. Man ska också kunna torka händerna. Man kan faktiskt sprida vissa sjukdomar om man inte kan tvätta sina händer ordentligt, det har vi sett.

Många rektorer som Sveriges Radio pratat med uppger att det är eleverna som förstör. De kastar pappret på golvet, missar toalettringen när de kissar och häller ut tvålen. Det spåret är också statsminister Fredrik Reinfeldt inne på.

– I grunden bygger det på att folk inte respekterar hur man ska använda en toalett. Många beter sig på offentliga toaletter på ett sätt som de aldrig skulle göra sig hemma.

Femton procent av toaletterna saknar tvål. Det kan väl knappast vara elevernas fel?

– Nej, så kan det säkert vara. Det är ett gemensamt ansvar för skola och lokalvård men också för eleverna själva.

På Ol Andersskolan i Skärplinge i Norduppland träffar vi Julia Kjetselberg och Jonas Sahlin, som går i nian. Där har de inte haft tvål på flera år.

– Vi har väldigt bra toaletter på den här skolan. Det är bara det att vi inte haft några tvålar.

Hur länge har det varit så?

– Sedan vi började i sjuan tror jag.

Vad tycker ni om att det inte finns möjlighet att tvätta händerna med tvål?

– Ja, det är inte bra men…

– Det är ju väldigt jobbigt för man vill kunna tvätta händerna.

Birgitta Skärberg är rektor på Ol Andersskolan.

– Det är ju hur galet som helst. Det är klart att det ska finnas tvål och handdukar på varenda toalett. Det ät självklart.

Du visste inte det?

– Nej, jag visste inte. Inte går jag och kollar hur toaletterna ser ut. Jag hade inte fått det sagt till mig tidigare heller. Jag vet bara inte varför det inte har varit så. Kanske man har blivit hemmablind, vad vet jag.

Nu har skolan köpt in nya tvålhållare, som ska gå att låsa, så att ingen kan öppna upp dem och hälla ut tvål och på sätt förstöra för andra.

Kerstin Mannerquist på Smittskyddsintitutet menar att skolorna måste åtgärda de här problemen, till vilket pris som helst:

– Det tycker jag. Det känns skruttigt att ett land som Sverige inte ska ha ordnat så att elever inte kan tvätta händerna i skolan. Det kan man inte acceptera.

Alexander Gagliano, SR Uppland
alexander.gagliano@sr.se

Samarbete med SR:s lokala kanaler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".