Pengar fattas till sjukskrivningarna

Regeringen har ännu en gång underskattat notan för att så många svenskar är sjuka. Återigen behöver man skjuta till nya pengar. Det framgår av en intern prognos för svensk ekonomi som finansdepartementet gjort, erfar Ekot.
Snart börjar förhandlingarna mellan regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet om statens budget, och därför har finansdepartementet gjort en ny bedömning av svensk ekonomi. Departementet räknar med att sjukskrivningarna kostar 1,3 miljarder mera i år än regeringen trott. Pengar som troligen måste sparas in på annat. Räknat fel flera gånger Under de senaste åren har regeringen gång på gång underskattat notan för sjukskrivningarna, och nu har det alltså hänt igen. Ändå sitter regeringen i en betydligt bättre sits än i våras. Då tvingades den till mångmiljardbesparingar, och det ledde till hårt kritiserade nedskärningar av bland annat ersättningen till de sjuka. I år ser det ut som att betydligt mindre besparingar behövs. Totalt måste regeringen spara 1,6 miljarder kronor och redan nästa år tror finansdepartementet att pengarna till sjukersättningen kommer att räcka och att kalkylerna håller. Handeln ökar Arbetslösheten blir högre än regeringen trott tidigare, men det finns ändå ljustecken i finansdepartementets interna prognos. Både exporten och importen ser ut att bli klart högre än regeringen trodde i våras. Nu tror regeringen att exporten ökar med drygt fyra procent i år, kanske ett teckan på att vändningen i ekonomin äntligen är på väg. Fortfarande är företagen dock rädda för att investera och investeringarna minskar.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".