Idi Amin är död

Ugandas forne diktator Idi Amin är död. Han dog på ett lasarett i Saudiarabien efter att ha legat i koma sedan den 18 juli.
En helt oförutsägbar och galen diktator som kunde döda sina bästa vänner utan att blinka. Så beskrevs Idi Amin under 70-talet när hans terrorvälde växte fram i Uganda. Men det var inte en sådan bild man hade av honom från början. Amin värvades till den brittiska armen under andra världskriget. Blev officier När Uganda blev självständigt från britterna 1962 var det många i Storbritannien som var nöjda över att Amin blev officer i den ugandiska armén, och raskt också dess armé- och flygvapenchef. Folkmassorna jublade när han genom en kupp 1971 tog makten. Fram till dess hade näringslivet i Uganda styrts av inflyttade indier. De var ättlingar till indier som byggde järnvägen från Kenya till Uganda och av britterna hade de belönats med mark i Uganda. Indierna flydde Amin vann sin popularitet genom att lämna tillbaks mark till ugandierna. Indierna fick fly hals över huvud. När de indiska affärsmännen så hastigt försvann kolappsade också den ugandiska ekonomin. Idi Amin började uppträda alltmer irrationellt och britterna såg honom nu som en varböld i landet. Under de år som följde innebar blotta misstanken om att man var emot honom en möjlig plötslig död. I ett av lyxhotellen i huvudstaden Kampala genomfördes tortyr på många av hans tidigare kumpaner. Runt en kvarts miljon dog Under hans terrorvälde dog mellan 200 000 och 300 000 människor. Han fördrevs från Uganda av tanzaniska trupper 1979, och flydde först till Libyien, sedan Irak men har under två decennier varit i exil i Saudiarabien. På senare år har det funnits en rörelse i Uganda som velat få tillbaks den forne diktatorn som landet ledare. Även om det för västvärlden kan vara en halsbrytande tanke, så motiverades det med att de senaste årens inbördeskrig i Uganda ansetts ha skördat fler offer än terroråren under Idi Amin på 70-talet.
Annika Östman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".