Inget åtal mot Zuma.

Inget åtal om korruption mot Jacob Zuma

Att Sydafrikas åklagarmyndighet har beslutat att lägga ner åtalet mot ANC.s partiordförande Jacob Zuma, välkomnas av regeringspartiet.

Åtalet läggs ner efter att en politisk konspiration på hög nivå, har avslöjats, som har skadat rättsprocessen, sa åklagarmyndighetens chef i dag. Så här sa ANC:s generalsekreterare Gwede Mantashe.

Beslutet är en seger för lag, anständighet och det sunda förnuftet, sa Gwede Mantashe. Det är också bra för nationen och för Jacob Zuma själv.

Medan ANC-anhängare har firat hela eftermiddagen så säger beskedet ingenting om Jacob Zuma är skyldig till korruption i samband med en fransk vapenaffär eller inte.

Däremot är konspirationen som i dag blev offentlig nedslående för det sydafrikanska rättsystemet.

Den tillförordnade chefen för åklagarmyndigheten, Mokotedi Mpshe, avslöjade innehållet i bandade telefonsamtal mellan åklagarmyndighetens tidigare chef Bulelani Ncguka och chefen för anti-korruptionsstyrkan Scorpions Leonard McCarthy. Samtalen anses bevisa att det fanns en politisk konspiration mot Zuma.

Det är inte känt om detta får konsekvenser för Leonard McCarthy som numera är chef för en anti-korruptionsenhet inom Världsbanken.

ANC: s politiska motståndare anser att beslutet är ett hårt slag mot demokratin och begär att det ska prövas juridiskt igen.

Politiska bedömare här är eniga om att misstankarna mot Zuma kommer att fortsätta att skada partiet eftersom saken nu aldrig kommer att bli prövad i domstol.

Judith February, politisk analytiker vid demokratiinstitutet Idasa, säger till radiokanalen SA fm att ”vi är inte är lika inför lagen och Andra intressen, som att rädda nationen, har spelat roll här för att förhindra att åtalet går vidare”.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".