Putin i duman, gör sig beredd att tala.

Putin försvarar sin ekonomiska politik

Idag framträdde den ryske premiärministern Vladimir Putin i det ryska parlamentets underhus, duman, för att försvara regeringens ekonomiska politik. Det var ett drygt timslångt tal som innehöll försiktig optimism och uppmaningar om att hålla igen med kritik.

– Man kan förolämpa bankcheferna på alla möjliga vis, kalla dem feta katter och vad man vill, men man ska inte angripa dem alltför hårt, sa Vladimir Putin under sitt tal i duman idag.

Den ryske premiärministern sa att banksektorn är en viktig del av den ryska ekonomin och att bankerna har svåra uppgifter framför sig, särskilt under det andra halvåret 2009.

Putins framträdande var resultatet av en ny rysk lag som kräver att premiärministern en gång om året måste presentera regeringens politik inför parlamentet och svara på frågor från de folkvalda.

Det blev ett försvarstal av det stödpaket på motsvarande dryga 700 miljarder svenska kronor som regeringen satt in för att klara ekonomin under det som Vladimir Putin kallade ”ett mycket svårt 2009”.

Planer på höjda pensioner och ökade skatter inom vissa sektorer skjuts fram till nästa år men den ryske premiärministern avslutade sitt tal med att slå fast att Ryssland helt säkert kommer att klara krisen. Av de stora tillväxtmarknaderna i världen är Ryssland annars det land som drabbats hårdast av krisen, mycket på grund av de ryska storföretagens stora utlandsskulder samt fallande råvarupriser. Landets ekonomi är starkt beroende av export av olja, gas och metaller.

Ett återkommande tema i Putins tal inför duman var behovet av politisk stabilitet och kontinuitet. Den ryske premiärministern pekade på det katastrofala läge landet hamnade i efter såväl ryska revolutionen som Sovjetunionens fall.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".