Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bristen på elevtoaletter strider mot lagen

Publicerat tisdag 7 april 2009 kl 05.53
Många skolor har för litet antal toaletter. Foto: SR Uppland

Många högstadieskolor i Sverige bryter mot arbetsmiljölagen. Nära hälften av de skolor som SR har granskat följer nämligen inte de föreskrifter som säger att det på en skola måste finnas tillräckligt med toaletter i förhållande till antal elever.

– Det är allt oftare ett problem att det är för litet antal toaletter. Kommer det fram att man inte går på toaletten, för att det inte finns någon ledig eller att de är så ofräscha så att man inte går dit, då är det ett allvarligt problem, säger Stefan Hult, på Arbetsmiljöverket.

Det är samma lag som gäller på landets skolor som på vilken arbetsplats som helst. Arbetsmiljölagen säger att det inte får vara fler än 15 elever per toalett.

Sveriges Radio rapporterade redan i går om granskningen av skoltoaletterna som visade att var fjärde elevtoalett på högstadieskolor i landet var ofräsch.

I vår fortsatta undersökning har vi nu bett skolorna uppge hur många toaletter och hur många elever de har på skolan. Nära hälften av de 145 högstadieskolor som svarat har alldeles för få toaletter i förhållande till antal elever.

På en del skolor hamnar antal elever per toalett till och med på dubbelt så mycket än det tillåtna. På en skola går det 44 elever per toalett, visar undersökningen.

– När man kommer upp i en sådan mängd att det nästan är det dubbla, då är det så pass stor beläggning att man räknar med att inte hitta någon toalett som är ledig när man behöver gå på toaletten. Då får man inte de här fräscha toaletterna, utan hamnar på dem som bedöms som ofräscha. Den risken är betydligt större med den beläggningen, säger Stefan Hult på Arbetsmiljöverket.

På Eriksbergsskolan i Uppsala visar eleverna Tova Nyberg och Lisa Nelson upp tjejtoan.

– Det är alltid blött på golvet.

När pappret är slut, byts det ut då?

– Ja, de byter för det mesta, men ibland så är det slut och då får man titta på de andra toaletterna. Ibland är det helt slut och då får man gå till någon annan enhet.

En av skolorna som inte följer lagen när det gäller antal toaletter är Gränbyskolan i Uppsala. Där går det 21,3 elever per toalett.

– Då uppfyller inte vi föreskrifterna på den här skolan. Jag är inte mannen att säga hur man ska kunna bygga in nya toaletter, säger Tomas Söderberg, som är biträdande rektor.

Vad tycker du om att det är så här för eleverna?

– Det är dåligt för eleverna. Jag visste inte om att regeln var 15 elever per toalett. Jag ska ta upp detta med fastighetskontoret att vi behöver toaletter på fler ställen. Frågan är bara var, säger Stefan Söderberg, biträdande rektor på Gränbyskolan i Uppsala.

Alexander Gagliano, SR Uppland
alexander.gagliano@sr.se

Samarbete med SR:s lokala kanaler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".