Planerat val i Nordirland kan ställas in

De val som skulle ha hållits i Nordirland i höst kommer sannolikt inte att bli av. Det säger rådgivaren till unionistledaren David Trimble till Ekot. Efter att London drog tillbaka sjävlstyret för provinsen förra hösten har valen skjutits upp flera gånger, och den politiska krisen är fortfarande för akut för att val ska kunna hållas.
Det är bara 20 procents chans att val kommer att hållas i Nordirland i november säger Paul Bew som är professor i statsvetenskap på Queens Universtity i Belfast och unionistledaren David Trimbles närmaste man. Fem år efter fredsavtalet har vardagsvåldet i Nordirland upphört. Men den irländska republikanska armén, IRA, är fortfarande aktiv och det självstyre som följde på fredsavtalet har flera gånger dragits in. IRA ska ha spionerat Senast det hände var förra hösten efter en spionskandal där IRA anklagades för att ha spionerat i den brittiska regeringens kontor i Belfast. Nya val har skjutits upp ett antal gånger och var planerade till senare den här hösten, något som nu alltså inte verkar bli av. IRA avgörande Det är IRA:s verksamhet som är den springande punkten i hela fredsprocessen. Även om de inte längre skjuter ihjäl brittisk polis och militär så har de kvar mycket av sina vapen och så sent som för 14 dagar sen upptäcktes ett träningsläger för IRA söder om gränsen till Republiken Irland. Premiärminister Tony Blair har krävt att IRA och inte bara deras politiska gren Sinn Fein, tydligt ska lova att upphöra med all paramilitär aktivitet, något som verkar dröja. Opinionssiffrorna fördröjer valet En annan anledning till att det inte hålls några val i Nordirland är opinionssiffrorna. I alla opinionsmätningar som görs är de två partier som står allra längst ifrån varandra, det katolska Sinn Fein och det mest hårdföra protestantiska partiet DUP - som inte står bakom fredsavtalet - de två största partierna i provinsen. Hela fredsprocessen bygger på att de bägge sidorna i konflikten ska samregera, något som är omöjligt om DUP blir största protestantiska parti. Paul Bew tror överhuvudtaget inte att det är möjligt för de här två partierna att närma sig varandra så länge som DUP:s stridbare ledare, pastor Ian Paisley lever.
Sara Stenholm, Belfast
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".