”Hambali planerade nya terrordåd”

Den efterspanade terroristen Hambali planerade en rad nya dåd i sydostasien när han greps i veckan, det sa Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra på lördagen. Samtidigt kommer uppgifter från Indonesien om att man gripit personer misstänkta för delaktighet i bombdådet mot ett lyxhotell i Jakarta den 5 augusti.
”Hambali kom hit till för att använde vårt land som en bas för att planera nya bombdåd”, sa Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra på lördagen. Shinwatra uppgav också att undersökningarna visar att det finns vissa kopplingar till ett planerat dåd mot APEC mötet i oktober dit USA president George W Bush väntas, men att att det krävs mer information för att kunna bekräfta något sådant. Skissade på attentat I början av juni greps tre män i Thailand som enligt polisen skissade på ett attentat mot toppmötet. Innan dess hade Thailands premiärminister helt avfärdat alla spekulationer om att det skulle finnas aktiva terrorister i landet. På lördagen sa Premiärministern Shinawatra också att man nu helt hade utplånat Hambalis nätverk i Thailand. Var Hambali förhörs just nu, vägrade han att uppge. Delaktig i bombdåd förra veckan Hambali har pekats ut som islamistiska terrornätverket Jemaah Islamiyahs operative chef och den högste al-Qaida ledaren i regionen. Han anklagas bland annat för delaktighet terrorattentatet på Bali, en rad kyrkobombningar i Indonesien och Filippinerna samt bombdådet mot Marriott hotell i Jakarta förra veckan. 12 gripna i Indonesien I Indonesien bekräftar på lördagen landets polischef att man har gripit personer misstänkta för inblandning i bombattentatet mot lyxhotellet då 12 personer dödades och omkring 150 skadades. Polischefen ville inte gå in på när man grep personerna eller hur många de är. Säkerheten i Indonesiens huvudstad Jakarta har höjts inför nationaldagsfirandet imorgon, och polisen har fått förstärkning av militären. En rad länder, däribland USA och Australien, har varnat sina medborgare för att vistas på allmänna platser som kan vara potentiella ”mjuka” mål för terrorister.
Amanda Rydman, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".