Personliga assistenter kostar allt mer

Samhällets kostnader för personliga assistenter har ökat lavinartat de senaste två åren. Statens kostnader ökar med en dryg miljard om året, och kommunernas med en halv miljard. En av orsakerna antas vara att allt fler väljer de privata assistansbolagen framför de kommunala alternativen. (P4 Efter Tolv)
Familjen Karlsson i Högsjö i Sörmland har just valt ett privat alternativ för vården av sin dotter som är 4 år och cp-skadad sen födseln. Mamma Lena Karlsson är nöjd med valet. – Med kommunen var man bara ett nummer på ett papper. Med assistansbolagen är man inte ensam utan då får man hjälp med sådana saker som när man ska överklaga till försäkringskassan. Skulle det vara något så kan de sin sak, de vet vad de pratar om. Det är bara att ringa och då får man svar samma dag om det är något man undrar över, säger Lena Karlsson. Lena Karlsson och hennes man Håkan har valt att själva vara personliga assistenter åt sin 4-åriga dotter som är cp-skadad sedan födseln. I april i år valde man bort kommunen som arbetsgivare och valde i stället ett privat assistansbolag och är mycket nöjda med resultatet. Man har fått hjälp med att öka dotterns assitanstimmar från 17 timmar till 60 timmar per vecka. Dessutom tycker Lena Karlsson att hon nu har bättre lön. – På privat bolag får man vara med och bestämma lönen själv, men när man har kommunen har man deras fasta löner. På så sätt har det blivit bättre på den punkten också, säger hon. 1994 kom reformen som innebär att den som behöver personlig assistans själv får välja assitansordnare det vill säga man kan bland annat välja mellan kommunal hjälp eller assitens via privata bolag. Sedan reformen genomfördes har marknaden för privata bolag vuxit till 19 procent. Samtidigt har statens kostnader för personliga assistenter ökat med en miljard per år och kommunernas med en halv miljard. En orsak anses vara att de privata bolagen med hjälp av jurister framgåpngsrikt lyckts öka antalet assistanstimmar för funktionshindrade brukare. – När vi har tittat på kostnadsutvecklingen har det ökat undan för undan. Men man får inte glömma att enskilda brukare får en allt högre kvalitet i sitt liv. Man får inte glömma intentionerna med den här reformen, säger Tomas Sundberg, försäkringsansvarig på Riksförsäkringsverket. Men varken Länsstyrelsen, Socilastyrelsen eller Riksförsäkringsvereket har i dag någon insyn i hiur de privata bolagen använder sina pengar. – Vi har alltså inte någon egentlig insyn och vi har inte någon rättighet att ha någon insyn heller. Framförallt inte i frågan om kvalitet på den lämnade assistansen, säger Tomas Sundberg, försäkringsansvarig på Riksförsäkringsverket.
Caroline Kiepels, Ekot, och Karwan Tahir, SR Örebro/P4 Efter Tolv
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".