Relationerna USA - Kuba kan lirkas upp

I morse tog Kubas president Raúl Castro emot sju kongressledarmöter från USA som sedan en par dagar besöker Kuba, bland annat för att diskutera USA:s embargo mot ön. Det är ett av flera tecken på att en islossning mellan USA och Kuba kan vara på gång.

Barack Obama har redan fattat beslut som gör det lättare för kubaner i USA både att besöka sitt gamla hemland och att skicka pengar dit. Men nu surrar rykten om att Obama snart kommer att upphäva alla reserestriktioner, också de som gäller för vanliga nordamerikaner.

Ett beslut man tror ska offentliggöras på det panamerikanska toppmötet som hålls på Trinidad och Tobago om ett par veckor.

Ett beslut av det slaget skulle innebära en enorm ekonomisk injektion för Kuba, men det skulle dessutom vara ett jättekliv i riktning mot ett upphävande av det embargo som i nästan 50 år har präglat relationerna mellan de två länderna.

De sju kongressledamöter som nu besöker Kuba har i sina diskussioner med olika kubanska funktionärer förklarat att det inte är lätt att häva embargot.

Det handlar inte bara om Obamas vilja, utan om komplicerade beslut i kongressen.

USA:s handelsembargo, eller blockad, som kubanerna säger, är i och för sig redan fyllt av hål. USA har på senare tid förvandlats till en av Kubas viktigaste handelspartner och är redan dess viktigaste leverantör av ris, vete och kött.

Men att en diskussion om embargot alls förs mellan nordamerikanska kongressledamöter och kubanska funktionärer är ändå rätt unikt.

Häromdagen skrev också Fidel Castro i en krönika att Kuba inte har något emot att förhandla med USA.

– Det är bara dumhuvuden som tror något annat, skrev Castro med hänvisning till dem som hävdar att embargot i själva verket passat regimen som hand i handske för att motivera den kontroll som de kubanska medborgarna är utsatta för.

Men möjligheten att relationerna med USA snart kommer att normaliseras har också orsakat en oro; att en ökad turistström från norr ska smitta kubanerna med konsumtionssamhällets värderingar.

– Det handlar om en ny etapp i den ideologiska kampen mellan den kubanska revolutionen och imperialismen, sa Armando Hart, en av revolutionens historiska ledare nyligen.

En slutsats som nog delas av många. Även av revolutionens fiender.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".