Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Vem som helst kan bli hemlös i USA”

Antalet hemlösa i USA ökar nu snabbare än på tio år, det här året räknar man med att 3,5 miljoner amerikaner kommer att vara bostadslösa för en genomsnittstid av sex månader. Hemlöshet är ett gammalt socialt problem i USA men nu för tiden kan det drabba helt vanliga familjer.
Den snabbast växande gruppen bland de hemlösa är vanliga arbetande människor men som har låga löner, det säger Michael Stoops på USA:s organisation för de hemlösa. Ofta har de bara den officiella minimilönen. De har så små marginaler att en extra utgift gör att deras ekonomi helt undergrävs. Familjer drabbas Att det är vanliga lågavlönade löntagare som ökar snabbast bland de hemlösa innebär också att hela familjer drabbas. Mer än 40 procent av de hemlösa utgörs av familjer med barn. Bland dem som saknar arbete är naturligtvis risken för att bli bostadslös ännu större. – Jag hade en lägenhet som kommunen subventionerade, säger George. George berättar att han till för ett halvår sen bodde i en tvårumslägenhet i Baltimore, där jobba han på sjukhus men han fick problem i arbetet och tvingades sluta. Då hade han inte råd med sin lägenhet längre, den kostade 500 dollar i månaden och George hamnade på gatan. Nu bor George på soffan hemma hos en kompis men han har för den skull inte givit upp hoppet om att snart komma tillbaka till arbetsmarknaden och få en bostad. En fjärdedel under 18 år Av alla hemlösa är nästan en fjärdedel barn under 18 år. Larry blev bostadslös när han var tolv år när hans föräldrar skilde sig, under fyra år hade han och hans mamma inget fast hem. – För det mesta sov vi i vår bil, en Plymouth 87:a. Men också på härbärgen och ibland tillfälligt i något råtthål till lägenhet, säger Larry. Larrys mamma hade jobb men hon var sjuk och fick lägga ner mycket pengar på försäkringar och sjukvårdskostnader så de hade inte råd med fast bostad. Livet saknade all stabilitet, de flyttade hela tiden, så det blev svårt med kompisar. – Det var en svår period i mitt liv, säger Larry. Nu har det ordnat sig för honom, han går på college och tänker bli officer i armén för att kunna hjälpa andra människor. ”Kan hända vem som helst” Trots att tillväxten börjar ta fart i USA är det hårt ekonomiskt för många människor. Arbetslösheten är fortsatt hög, antalet personliga konkurser ökar och kontokortsskulderna växer explosionsartat. Steget från en ordnad tillvaro till hemlöshet är kort. &#!50; Jag tror vem som helst kan bli hemlös, i USA innebär två eller tre uteblivna lönekuvert att man inte har råd med bostaden, säger Michael Stoops.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".