Ödeläggelse i Norge efter extrem nederbörd

Den extrema nederbörden i mellersta Norge de senaste dagarna har gett ödeläggelser för miljontals kronor. Regnet har skapat översvämningar och kraftiga ras. Vägar är avstängda, broar, hus och åkrar är förstörda.
Nederbördsmängden har varit den största som uppmätts på över hundra år i mellersta Norge och det tar tid innan allt återgår till det normala. Flera vägar ligger under vatten och är avstängda. Broar har rasat och hus och åkrar är förstörda av vattenmassorna. Hundratal evakuerade Området som drabbats ligger söder om Trondheim. Fram till på fredagskvällen blev ett hundratal personer evakuerade där, flera med ambulanshelikoptrar. Så här lät i norsk radio när en reporter stod på en bro och såg hur en älv rev med sig husvagnar från en campingplats: – Vi ser en husvagn komma åkande och den slår in i bron och den krossas helt, säger reportern. Ingen person har rapporterats skadad. Regnet har avtagit nu men det tar tid att pumpa bort allt vatten. Nedslitna träd I flera fjordar har färjorna problem med att ta sig fram för alla träd som slitits med jordmassorna som rasat från de branta fjällväggarna. Civilförsvaret har vakter ute för att varna för ytterligare ras. Det är värmen som gett hög luftfuktighet och skapat det extrema regnovädret. På vissa håll har det under två dygn regnat lika mycket som på en hel månad. Nu lovar norska myndigheter att bättre säkra vägar och samhällen för det som klimatförändringarna ställer till med.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".