”Offentliga debatter kan skada partiet”

Det socialdemokratiska partiet har beslutat att driva en kampanj för ett ja till euron, men medlemmarna är långt ifrån eniga. Men några offentliga debatter vill partistyrelsen inte mellan ja- och nej-sägare. Motivet är att det kan skada socialdemokraterna.
Partiets överlevnad går före ett ja i folkomröstningen enligt integrationsminister Mona Sahlin. – Hela avsikten med det här besluten handlar om att värna partiet. Partiet måste sjävklart ha en stark plats och en väldig respekt oavsett hur folkomröstningen går, sa Mona Sahlin. Mona Sahlin anser att ett ja till euron medför ett ökat inflytande för Sverige och att ett nej direkt leder till att vi får mindre att säga till om inom EU. – Jag är övertygad om att om vi ställer oss utanför EMU så kommer vi inte att ses på samma sätt i framtiden. Men hur skulle det konkret påverka? Om du reser till Bryssel i egenskap av svensk integrationsminister för att diskutera integrationsfrågor, skulle då dina kollegor från andra länder lyssna mindre på dig för att Sverige inte har infört euron? – Det är en väldig skillnad om man efter en folkomröstning aktivt säger ”nej, där vill vi inte vara med”. Det kommer att påverka, sa Mona Sahlin. Nej-sidan inom socialdemokratin anser tvärtom att svenska folket får ökad makt vid ett nej. – Vi menar att manöverutrymmet och utrymmet för svenska folket att fatta demokratiska val blir större och det är det vi värnar och därför tycker vi att det är bra av politiska och demokratiska skäl att säga nej till EMU,s a Stefan Carlén, socialdemokrater mot EMU. Men vi får ju också ett inflytande? – Nej, det är ju det vi menar att vi inte får, sa Stefan Carlén förbundsekonom i Handelsanställdas förbund i Ekots EMU-special.
Li Hellström och Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".