V kräver satsningar på jobb

Vänsterpartiet kräver satsningar på fler jobb i de budgetförhandlingar med regeringen som börjar snart. Finansdepartementets interna beräkningar visar att fler blir arbetslösa nästa år än regeringen trodde i våras och detta oroar vänsterpartisterna, säger tillfälliga partiledaren Ulla Hoffman.
– Jobben är ju grunden för hela välfärden så att detta bekymrar oss ordentligt. Den här gången hoppas vi att regeringen tar våra förslag på allvar och att de också sätter sig ned och diskuterar dem, säger Ulla Hoffman, tillfällig partiledare för vänsterpartiet. Krav för att skapa jobb Som Ekot kunde berätta på fredagen räknar regeringen nu med att arbetslösheten blir 4,8 procent i år, klart sämre än vad de trodde i våras. Målet att åtta av tio svenskar ska ha jobb nästa år har blivit ännu mera avlägset. Vänsterpartiet har nu en lång rad krav för att skapa fler jobb. Mer pengar till forskning inom it och telekom är ett exempel. Men i de kommande förhandlingarna prioriterar partiet också att regeringen ska ta tillbaka den omdiskuterade försämring av sjukersättningen som regeringen drev i igenom i våras. Trots att vänsterpartiet då protesterade högljutt mot sänkningen var ledningen nyligen inne på att det kanske inte är realistiskt att kräva högre ersättning till de sjuka förrän om mer än ett år. När partiets styrelse nu gått igenom kraven heter det att höjningen ska ske så snart som möjligt. Satsningar trots spräckta kalkyler Vänsterpartiet prioriterar också mera pengar till kommuner och landsting och vill alltså ha flera nya satsningar. Detta trots att notan för sjukskrivningarna ännu en gång ser ut att spräcka regeringens kalkyler och finansdepartementet tror att den måste spara ytterligare 1,6 miljarder i år. Vilka utgifter vänsterpartiet kan tänka sig att skära ned vill inte Ulla Hoffman säga. – Det diskuterar man inte på det här viset nu. Nu får vi se vad förhandlingarna leder till, säger Ulla Hoffman, vänsterpartiets tillfälliga partiledare.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".