Söder om Sahara är matpriserna fortfarande långt över nivåerna före matkrisen. Foto: J Moore/Scanpix.
Varnande rapport:

Världen hotas av hungerkris

Världen står inför en permanent matkris, med stor risk för oroligheter på grund av bristen på mat.

Det behövs omedelbara åtgärder om maten ska räcka till världens växande befolkning. Det är slutsatsen i en rapport som ska presenteras inför ett möte om jordbruket som världens rikaste länder ska samlas till senare i april.

Mötet planerades in efter förra årets skyhöga och stigande matpriser och som utlöste kravaller i en rad fattiga länder i världen. Nu har världsmarknadspriserna på bland annat vete och ris gått ner kraftigt.

Men i exempelvis Afrika, söder om Sahara, är de lokala matpriserna fortfarande långt över nivåerna före matkrisen. Och på det kommer nu de minskade inkomsterna på grund av den globala ekonomiska krisen.

I många fattiga länder minskar de pengar som anhöriga skickar hem från jobb utomlands. Arbetslösheten stiger när exportindustrin inte lyckas sälja sina råvaror till ett EU och USA i kris. Fattiga människor som lägger en stor andel av sin inkomst på mat för dagen har alltså mindre pengar att köpa för, samtidigt som det som behöver köpas blir allt dyrare.

Rapporten inför G8-mötet föreslår bland annat att större resurser ska sättas in för att få i gång en ökad produktion inom jordbruket, inte minst i världens utvecklingsländer. Det behövs en fördubbling av matproduktionen de närmaste 30 åren. Fördubblingen behövs för att inte bristen på mat och höga matpriser ska bli ett permanent tillstånd.

Matbristen riskerar annars att utlösa svåra sociala konsekvenser som på sikt kan påverka världspolitikens säkerhet och stabilitet, enligt rapporten.

Rapporten är framtagen av G8-ländernas nuvarande ordförandeland Italien.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".