"Jag måste se runt hörnet."

Reinfeldt försvarar extramiljarderna

Regeringen lovar mer pengar till kommuner och landsting för att lindra effekten av lågkonjunkturen. Totalt 17 miljarder de kommande tre åren. Reaktionerna bland kommunerna är blandade och bland annat Konjunkturinstitutet anser att det rör sig om för lite pengar. Men statsminister Reinfeldt försvarar regeringens beslut.

– Det är bättre med ett besked än inget besked alls, men detta kommer inte att ändra några huvudlinjer för Hällefors del. Det kommer inte att rädda några jobb alls, för förutom detta måste vi sy in kostymen i alla fall, säger Peter Carlsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Hällefors.

Suzanne Frank, moderat landstingsråd i Kronoberg, tror däremot att extrapengarna gör att det går att undvika uppsägningar.

– Ja, jag tror faktiskt att det delvis kan göra det. Vi får väl räkna lite mer på det, men jag tror att det kan göra så att vi kan undvika varsel och uppsägningar. Det är klart att chanserna ökar nu, säger hon.

I dag kom beskedet om att regeringen tänker skjuta till pengar till kommunerna och landstingen. Det sker i ett engångsbidrag på sju miljarder kronor 2010 och sedan höjs statsbidragen för 2011 och 2012 med fem miljarder vardera, totalt alltså 17 miljarder kronor under tre år.

Men enligt Konjunkturinstitutets bedömning räcker det inte för att undvika uppsägningar. Enligt KI krävs det fram till nästa år tolv miljarder kronor om inte kommuner och landsting ska bli tvungna att minska antalet anställda med mellan 10 000 och 15 000 personer.

Men beskedet från regeringen är att de pengar som nu ska satsas är vad statsfinanserna tål, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– Vi har nu underskott i de offentliga finanserna och det handlar i så fall om att skjuta på till ökade underskott, det vill säga att låna. Det ska sedan korrigeras och väldigt många av dem som ställer krav på paket menar ju då, när det hänvisas till ekonomer av olika slag, att det ska sedan följas av lika stora nedskärningar om 18 månader eller så. Då kommer stora, tunga sparpaket på kärnan i välfärden eller höjda skatter.

– Jag menar att så kan man inte ansvarsfullt ta ansvar för Sverige, utan jag måste ju se runt hörnet och ta ansvar för att de offentliga finanserna är så hållfasta som de kan vara, eftersom vi har en recession i 90 procent i världen och den största nedgången i världsekonomin på kanske 80 år, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Samarbete med SR Kronoberg och SR Örebro

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".