Afghanistan får vänta på utlovade pengar

Biståndsländerna lovade att satsa stort i Afghanistan men fortfarande har inte ens hälften av pengarna har betalats ut. Enligt svenska ambassadsrådet för biståndsfrågor i Kabul Jörgen Persson är det bland annat EU:s byråkrati som försenare arbetet.
– Hela deras finansieringssätt och deras upphandlingsadministration är trög och tungrodd, säger Jörgen Persson, svenskt ambassadsråd för biståndsfrågor i Kabul. Försenat vägarbete EU-kommissionen har försenat den väg som Sverige skulle vara med och förbättra mellan Afghanistans huvudstad Kabul och grannlandet Pakistan, enligt Jörgen Persson. Vägen hade bombats och blivit minerad och inte underhållits på 20 år. Svenska pengar gjorde att den kunde projekteras, hyvlas och bli körbar. Men när EU-kommissionen skulle lägga asfalt på vägen så hände ingenting, inte på ett och ett halvt år. Problemet är vem som ska få pengarna för att bygga vägen, företag i EU-länder eller grannländer eller andra länder. – Sedan hoppade Turkiet in och ville vara med och bjuda på det här projektet och då gick hela verksamheten i stå för man var inte säker på om Turkiet skulle kunna få vara med eller inte. Då gick det ett antal veckor då man grubblade på den frågan. Sedan bestämde man att Turkiet inte fick vara med, säger Jörgen Persson. Av de fem miljarder dollar som biståndsländerna lovade satsa i Afghanistan har inte ens hälften betalas ut än, trots att allt skulle ha varit betalt till nästa sommar. Det handlar om broar som inte har reparerats, kanaler som inte byggts, jordbruksprojekt som inte har kommit igång. Förutom den tröga byråkratin i de rika länderna är säkerhetsläget besvärligt i sydöstra delarna av Afghanistan. Besvikelse hos afghaner Man kunde dock ha undvikit att skapa en besvikelse hos afghanerna över att inte så mycket händer, menar ambassadsrådet Jörgen Persson. – Man ingav falska förhoppningar och väckte förväntningar som inte kunde infrias, det var omöjligt från början. Hade man sagt från start att det inte tar sex månader att komma igång, utan att det tar två år innan vi börjar se resultat av det här då tror jag att afghanska människorna skulle ha accepterat det, säger han. Istället överträffade de omkring 50 givarländerna och olika internationella biståndsorganisationerna i en glädjeyra över hur snabbt och bra man skulle hjälpa Afghanistan. Jörgen Persson menar att givarländerna helt enkelt överskattade sin kapacitet. – Jag vill påstå att man gjorde det. Man talade mycket om att genomföra snabba projekt och de projekten finns inte i den utsträckning som man trodde, säger Jörgen Persson, svenskt ambassadsråd för biståndsfrågor i Kabul.
Annika Östman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".