Varning för kraftigt stigande arbetslöshet

Arbetslösheten stiger kraftigt nu och nästa år kommer över en halv miljon människor att vara arbetslösa. Det enligt Arbetsförmedlingen som på grund av läget i ekonomin har reviderat sin prognos för arbetsmarknadsutsikterna.

– Förhoppningsvis ska jag tillbaka till min förre arbetsgivare så fort han får in något större projekt. Men nu har alla tryckt på pausknappen när krisen kom så frågan är om det tar tre månader, sex månader, ett år eller två år, säger arbetssökande Henrik Björk, som förra veckan förlorade sitt jobb.

– Jag söker vad jag kan få, säger Margareta, som också är arbetssökande.

Hur länge har du varit arbetslös?

– Jag har inte arbetat på många år.

Vad tror du om utsikterna nu?

– Panikartade, skulle jag vilja säga faktiskt. Speciellt för ungdomar.

Margareta vill inte säga sitt efternamn. Men hon har rätt i att ungdomar är bland de värst drabbade när arbetslösheten stiger. Andra är grupper som redan nu är svaga på arbetsmarknaden, till exempel funktionshindrade och lågutbildade.

Men arbetslösheten kommer att drabba alla grupper, män mer än kvinnor.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist beskriver läget på arbetsmarknaden så här.

– Allvarligt. En revidering av en prognos tror jag inte har gjorts sedan 1996 från Arbetsförmedlingens sida. Det är klart att en revidering av en prognos mellan två olika perioder där vi gör branschundersökningar, intervjuer och avancerad prognosbedömning är ovanligt. Så läget är allvarligt.

I sin nya prognos har Arbetsförmedlingen räknat med att regeringen skulle ge ungefär sju miljarder kronor extra till kommunerna i vårpropositionen som regeringen presenterade i dag. Trots det tror Arbetsförmedlingen att arbetslösheten stiger från drygt 6 procent förra året till 11 procent 2010. Det dröjer till 2012 innan det vänder.

Högst kommer arbetslösheten att bli i Norrbotten, Västerbotten samt i industritunga Västra Götaland och Småland.

Alla är inte lika deppiga som Arbetsförmedlingen i sin prognos. Joakim Söderqvist valde att vidareutbilda sig istället för att söka nytt jobb. Nu har han tagit sig till Arbetsförmedlingen.

– Det är bara att bita ihop. Jag ser mig som bra arbetskraft så det är väl bara att gå in på praktik i två, tre veckor och sedan så tar jag väl ett jobb förhoppningsvis.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se