Regeringen:

Inte aktuellt med lånestöd till Saab än

Efter gårdagens beslut i Vänersborgs tingsrätt att rekonstruktionen av Saab Automobile kan rulla vidare så kommenterar regeringen processen idag. ”Inget nytt har kommit fram som gör att Saab har kommit närmare ett stöd från regeringen för att kunna söka lån i EIB”, säger statssekreterare Jöran Hägglund (C) i näringsdepartementet.

– Vi har ju tidigare konstaterat att det krävs nya ägare och en diskussion med ny ägare för att över huvud taget diskutera lånegarantier. Vi får avvakta och se, säger Jöran Hägglund.

Det anmälde ju sig ett antal nya potentiella ägare i går.

– Ja, det finns ju ett antal olika intressenter, men jag tror att det är jätteviktigt att Saab och GM som nu äger Saab lägger ner all den kraft och tid som behövs för att gå igenom intressenterna och verkligen pröva intresset.

Villkoren för att en ansökan ska kunna lämnas in till Europeiska investeringsbanken, och få garantier av regeringen för lånet, är att Saab Automobile har en tydligt ägare.

Så är det inte idag, säger statssekreterare Jöran Hägglund hos näringsminister Maud Olofsson (C).

Dessutom är affärsplanen som presenterades igår inte tillräcklig, enligt regeringen. Enligt den beräknar Saab att nå lönsamhet om några år, efter att all Saabtillverkning har tagits hem till fabriken i Trollhättan som antas producera 130 000 bilar i fyra nya modeller, och dessutom hitta köpare för alla bilarna.

I pengar räknat handlar det om en krisplan som kostar en miljard dollar, och ägaren GM står för 400 miljoner om företaget hittar köpare.

– Jag tror att det finns en för stark övertro till vad ett frisläppande från General Motors skulle innebära för Saab, att man kanske är lite för optimistisk i planerna, säger Jöran Hägglund.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".