Vänsterpartiet svänger om EU:s stabilitetspakt

Vänsterpartiets inställning till EU:s stabilitetspakt har blivit en kontroversiell fråga inför folkomröstningen om EMU. Senare i veckan backade partiets verkställande utskott från kravet.
- Det är inte vänsterpartiets uppfattning att ett nej i folkomröstningen kommer att leda till att vi tar upp förhandlingar om stabilitetspakten, säger Lars Ohly. – Ett nej betyder att nuvarande förhållande kvarstår, säger han. Ett nej till EMU innebär alltså enligt Lars Ohly att Sverige kan ställa upp på EMU:s spelregler trots att vi inte är medlemmar. Den motsatta hållningen som gällde tills för ett par dagar sedan har lett till kritik om att vänstern vill ha en politik som ger skulder och underskott. Nu kräver alltså inte vänstern längre att Göran Persson agerar för ett utträde ur stabilitetspakten, som är det regelverk EU-länderna ska hålla sig till för att undvika underskott i de offentliga finanserna. Men den politik som vänsterpartiet driver i riksdagen ger en annan bild. I flera tunga motioner står det att vänstern ska begära undantag från stabilitespakten. Skillnad mellan verklighet och motion beror på samarbetet med regeringen, enligt partiledaren Ulla Hoffman. – Vi har en överenskommelse med regeringen och miljöpartiet om hur den ekonomiska politiken ska se ut under den här mandatperioden. I den ingår det att vi ska ha ett överskottsmål på två procent och det har vi ställt upp på, säger Hoffman. Men det betyder att det som står i era motioner inte gäller, ni kommer inte att begära ett utträde? – Nu ska vi folkomrösta om EMU:s tredje steg och det är det som vi ska ägna tiden åt och det är det som förhindrar att mer makt förs över till EMU. I vilket skede skulle ni kunna föverkliga de här kraven som ni talat om i riksdagen? – Nu ska vi först folkomrösta om det tredje steget i EMU, säger Ulla Hoffman. Vid partiets valupptakt i helgen krävde kampanjgeneralen Jonas Sjöstedt att Sverige ska lämna stabilitetspakten om det blir ett nej till EMU, vilket ledde till hård kritik från ja-sidan. Jonas Sjöstedt gjorde det för att han trodde att det var riksdagens politik som gällde. – Jag förutsatte att det skulle bli så i och med att vi skrivit motioner om det men där gick jag för långt och ber om ursäkt för det, säger han. Kommer du att fortsätta att prata om stabilitetspakten? – Det kommer jag att göra men jag kommer att vara lite mer försiktig kanske, säger Jonas Sjöstedt, EU-parlamentariker för vänsterpartiet.
Margit Silberstein
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".