Energibolaget Fortums vd tvingas avgå

Energibolaget Fortums verkställande direktör Mikael Lilius tvingas lämna sin post tidigare än han själv hade räknat med. Efter ett uppmärksammat bråk om Lilius frikostiga bonusar beslöt Fortums styrelse i dag att han skall bytas ut redan nästa månad.

Efter att Mikael Lilius i förra veckan angrep Fortums majoritetsägare, den finländska staten, för att inte uppträda rakryggat och stå upp när det blåser meddelade han att han utnyttjar sin rätt att gå i pension i december.

Så länge vill inte ägarna, med staten i spetsen, vänta på att bli av med den kritiske verkställande direktören. Lilius tvingas nu lämna vd-posten redan i maj men han får stanna kvar i företaget och jobba med frågor som rör Ryssland.

Att Mikael Lilius, förutom sin lön på drygt 9,3 miljoner, kronor förra året, kunde kvittera ut en bonus på omkring 23 miljoner har väckt stort uppseende i Finland och bland annat kritiserats av regeringen.

Det tyckte Lilius var fegt och han slog tillbaka på en snabbinkallad presskonferens i torsdags.

– Jag har varit på bolagsstämmor där ägarerepresentanter säger att vi är nöjda och ni har gjort ett bra jobb. Nu står de på den publika estraden och ifrågasätter vår heder, moral, och vad vi åstadkommit. Det är enligt mig inte rakryggat, säger Mikael Lilius.

Efter det här angreppet på bolagets huvudägare var det i stort sett omöjligt för Lilius att sitta till december. Så nästa månad ersätts han av Fortumdirektören Tapio Kuula. Fortums styrelseordförande Peter Fagernäs, som är huvudansvarig för bonusprogrammet, blev inte omvald på bolagsstämman i dag.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se