Kravet från LO är att Wanja Lundby-Wedin ska fokusera på medlemmarna. Foto: G Lundmark/Scanpix.

Kritiska röster mötte Lundby-Wedin

Dagen efter beskedet från LO:s styrelse att Wanja Lundby-Wedin stannar som ordförande har varit hektisk. Redan tidigt i morse påbörjade hon arbetet med att bygga upp förtroendet bland medlemmarna.

Torbjörn Lundgren som arbetar på Volvo i Umeå är inte beredd att ge LO:s ordförande sitt stöd dagen efter maratonmötet med LO:s styrelse där man enades om att hon kunde sitta kvar.

– Nu är det LO-topparna som har beslutat att hon ska sitta kvar men så känns det inte här på golvet, säger Torbjörn Lundgren som arbetar på Volvo i Umeå.

Trots enigheten i att låta Lundby-Wedin sitta kvar kom tre förbund till mötet i går med kravet att hon skulle avgå; Transport, Seko och Byggnads.

– Det fanns olika uppfattningar bland förbunden. Vi kom fram till att detta var bäst för oss, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.

Kravet från LO:s styrelse var att Wanja Lundby-Wedin skulle rensa rejält bland uppdragen och fokusera på medlemmarna, något hon rivstartade med redan i morse.

Under förmiddagen blev hon hårt ansatt när hon talade inför Byggettans lagbasmöte i Sundbyberg där förtroendemannen Anders Nilsson gjorde klart för Wanja Lundby-Wedin att han inte ens skulle köpa en begagnad bil av henne.

Efter mötet blev det direktfärd till Arlanda och flyg till Umeå till ett seminarium om arbetslösheten, ett tal på Rådhustorget och träff med journalister.

Hur känns det att komma till Umeå?

– Det känns extra bra efter de senaste veckorna när jag mer eller mindre inte kunnat göra något annat än att hantera den kris AMF orsakade, säger Wanja Lundby-Wedin till Ekot.

Det är tydligt i dag att arbetarrörelsen sluter leden. Efter beskedet har de starkaste kritiska rösterna inom LO:s förbundsledningar och det socialdemokratiska partiet tystnat.

Arbetarrörelsen försöker nu sätta punkt och återskapa förtroendet bland väljare och medlemmar för LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Bland åhörarna i Umeå fanns också den varslade Volvoarbetaren Jeanette Viktorsson som uttryckte ett förtroende för LO-ordföranden.

– Jag tycker att det är häxjakt på kvinnfolk. Alla människor gör fel, jag tror att jag har förtroende för henne, sade Jeanette Viktorsson.

Anna Burén, Umeå
anna.m.buren@sr.se
Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".