Rättegång om åklagarattack inledd

I dag startade rättegången mot de två män som misstänks ligga bakom bombådet mot dåvarande chefsåklagaren Barbro Jönsson hösten 2007. Männen har kopplingar till det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack och dådet misstänks vara kopplat till Barbro Jönssons arbete med mål om organiserad brottslighet. 

– Min uppfattning är den att det här är ”affärsmän” , som gör en avvägning mellan kostnader och den beräknade vinsten. Och då trodde jag att de var så pass skärpta så att de skulle inse att kostnaderna skulle bli alldeles för stora om man gav sig på en åklagare. Men där har jag ju blivit motbevisad, sa Barbro Jönsson i rätten.

– Nu vet du ju vad utredningen har gett och att de personer som står åtalade här, de anser ju jag är knutna till Brödraskapet och har fått uppdraget därifrån. Är du förvånad nu efteråt? frågade chefsåklagare Urban Svenkvist.

– Nej, det är jag inte.

Dådet, som beskrivits som ett av de värsta på flera decennier mot en svensk åklagare, innebar att polis och åklagare gjorde en kraftsamling för att hitta de misstänkta.

Och när de två misstänkta nu två och ett halvt år senare är i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt är de misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse och o9laga hot.

Barbro Jönsson drev under sina år som åklagare flera fall mot den organiserade brottsligheten. Hon var dock inte hemma när sprängladdningen exploderade vid entrédörren, utan hade hunnit lämna sitt radhus tidigare under morgonen.

Hon var då i slutskedet i arbetet med en förundersökning om en skottlossning i Lilla Edet där bland annat tre män med kopplingar till Brödraskapet Wolfpack fälldes av både tingsrätten och hovrätten.

Numera arbetar Barbro Jönsson som stabschef vid länskriminalpolisen i Göteborg och dådet för ett och ett halvt år sedan präglar fortfarande hennes liv. Hon har till exempel flyttat från bostaden i Trollhättan och har också livvaktsskydd, berättar hon.

– Egentligen kan man väl säga att ingenting av det livet som jag hade då finns kvar längre, samtidigt som det väl naturligtvis gör det. Men jag kom ju inte tillbaka till bostaden då, utan jag flyttade tillbaka till Trollhättan först efter jul, någon gång mellan jul och nyår 2007 och har sedermera lämnat den bostaden så att jag har ny bostad i dag, sa Barbro Jönsson i rätten.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se