Kamp mot terrorism har satt spår i Nordirland

Terrorattackerna den 11 september 2001 i USA har satt spår också i Nordirland, där partiet Sinn Fein har nära band till den förbjudna militanta organisationen IRA. När USA utlyste sitt krig mot terrorismen kunde Sinn Fein inte längre ge IRA fria händer att agera militärt. Det finns de som tror att kampen mot terrorismen kan innebära större stabilitet i Nordirland.
Det katolska partiet Sinn Fein, som är den irländska republikanska armén, IRA:s politiska gren, har länge varit beroende av pengar från sympatisörer i USA. Två gånger om året brukar partiledaren Gerry Adams åka till USA på insamlingsresa. I de stora städerna New York och Chicago, där det finns många ättlingar till utvandrade irländare, ger människor varje gång miljontals kronor till kampen för ett enat Irland. Har gott om pengar Det här gör att Sinn Fein har betydligt mer pengar än de andra partierna i Nordirland. En bedömare uttrycker det som att ”Sinn Fein åker Rolls Royce medan de andra får koka soppa på en spik”. När USA efter 11 septemberattackerna utlyste sitt världsomspännande krig mot terrorismen sattes också ljuset på kopplingen mellan IRA och Sinn Fein. Det här är en känslig fråga för Sinn Fein. Partiet förnekar ständigt kopplingen mellan sig själva och det förbjudna IRA, och att kriget mot terrorismen har fått Sinn Fein att förändra sin politik, håller de inte med om. Eoin O' Broien sitter i partiets verkställande utskott. – De som säger att det amerikanska stödet för Sinn Fein har minskat på grund av 11 september talar osanning, säger Eion O'Broien. Eion O'Broien från Sinn Feins verkställande utskott är påtagligt störd över debatten. – Det enda som har hänt i vårt förhållande till USA, säger Eion O'Broien, är att USA efter den 11 september har mindre tid att ägna sig åt konflikten i Nordirland, på grund av krigen i Irak och Afghanistan. En mycket synlig förändring efter 11 septemberattackerna, är de förändrade muralmålningarna i Belfast. Våldsmålningar borta Efter påtryckningar från irländare i USA har flera av de mest våldsglorifierade målningarna på husväggarna i det katolska östra Belfast, målats över. Politiska bedömare i Nordirland menar att 11 september och kriget mot terrorismen också kan vara av godo för provinsen. Idag är det i princip helt omöjligt för IRA att återvända till sin gamla terrorstrategi, vilket skulle innebära att Nordirland som under 30 år plågats av oroligheter och våld, kan stabiliseras.
Sara Stenholm, Belfast
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".