Lärare missnöjda med arbetssituationen

En majoritet av landets lärare, 60 procent, är missnöjda med sin arbetssituation. Det visar den årliga undersökningen från Lärarnas Riksförbund. Men den nya undersökningen visar två bilder, 24 procent av lärarna uppfattar nämligen att deras arbetssituation har blivit bättre under föregående år.
– Sjukskrivningarna bland våra medlemmar fortsätter att stiga och kvinnliga lärare drabbas mest, säger Metta Fjelkner är ordförande i riksförbundet. – Sedan är det givetvis också den oacceptabla situationen att lärare fortsatt är utsatta för våld, hot och kränkning i så pass hög grad som detta är, säger hon. Hot och våld vanligt Hot och våld hör till vardagen för flera lärare runt om i landet. Enligt undersökningen, som genomfördes i våras, är hela 60 procent av de tillfrågade inte är nöjda med sin arbetssituation. Men den nya undersökningen visar två bilder, 24 procent av lärarna uppfattar nämligen att deras arbetssituation har blivit bättre under föregående år. – Det tycker jag är positivt och glädjande just därför att avtalet på det kommunala området pekar ut arbetsmiljön som en utav nyckelfrågorna. – Tyvärr är det inte så många som har fått förbättringar som vi hade hoppats på och tyvärr är det alltför få totalt sett anser att man har en arbetsmiljö som man tycker är acceptabel, säger Metta Fjelkner. Lagarna finns redan Metta Fjelkner efterlyser krafttag för att få rätsida i lärarnas arbetssituation och hon säger att det redan finns tydliga lagar på vad som gäller. Det handlar bara om att följa dem. – Det handlar om att systematiskt titta på arbetsmiljöarbetet genom de föreskrifter som finns och att när lärare ändå tyvärr är sjuk se till att göra rehabiliteringsutredningar, något också finns utpekat i lagen om allmän försäkring , säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.
Albert Capuder
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".